PROTESTUL unei primărițe din FRANȚA împotriva SĂRUTULUi pe obraz

PROTESTUL unei primărițe din FRANȚA împotriva SĂRUTULUi pe obraz

Aude Picard-Wolff, primarul comunei franceze Morette și-a anunțat colegii că nu îi va mai săruta pe obraz în semn de salut, cum se obișnuiește în Franța, și că își dorește mai degrabă să „dea mâna” pe viitor.

În Morette, comuna din departamentul Isère, regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, femeia are 73 de colegi pe care îi saluta oferindu-le „la bise”, potrivit Daily Mail. În e-mailul trimis de Picard-Wolff, aceasta detalia cum s-a folosit de mai multe scuze pentru a evita cutuma sărutului pe obraz, ajungând să întârzie voit la întâlniri sau să spună că este răcită.

 

 

Obiceiul francez este ca bărbații să își sărute pe obraz doar prietenii apropiați sau în interiorul propriei case, în timp ce de la femei se așteaptă acest salut mult mai des.

 

„Mi-a ajuns să ofer la bise câtorva duzini de oameni. Sper că acțiunea mea va contribui la a face oamenii să își dea seama că oricine este liber, ca ales, să ofere sau nu la bise, în circumstanțe profesionale sau în orice altă situație.”, a scris primarul.

 

Picard-Wolff, membră în Partidul Verzilor, a declarat pentru presa locală că „mereu mi s-a părut greșit să fac asta cu oameni pe care de abia îi cunosc (...). Mi s-a părut neplăcut. Mă enerva. Nu suntem așa libere cum s-ar părea atunci când cineva își bagă obrazul în fața ta. Chiar dacă am oferit la bise în anii trecuți, vreau să spun că de acum îmi doresc să dau mâna în semn de salut, cum fac bărbații”.

 

În privința acestei forme de salut, demnitarul a spus că pentru ea „Aceasta e o mică, dar cotidiană, problemă ce ține de egalitatea de gen”.

 

Scandalurile de agresiune sexuală care au apărut în presă și în mediul online în ultimele luni au făcut ca problema genului acesta de hărțuire să ajungă din nou în prim-plan. Campanii precum #MeToo sau #BalanceTonPorc („Demască-ți porcul”) au fost folosite de femeile din Franța pentru a discuta despre această gravă problemă.

 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că nu își dorește ca Franța să ajungă o țară în care orice interacțiune dintre un bărbat și o femei să fie văzută ca o agresiune sexuală, dar va lua anumite măsuri legale pentru protejarea victimelor în 2018, inclusiv grăbirea procesului prin care plângerile sunt revizuite și creșterea perioadei de prescriere a abuzurilor sexuale împotriva minorilor de la 20 la 30 de ani.