Protest în faţa Spitalului de Urgență Arad, comparat cu un LAGĂR DE EXIERMINARE

Protest în faţa Spitalului de Urgență Arad, comparat cu un LAGĂR DE EXIERMINARE

Aproximativ 30 de părinţi au protestat, ieri, în faţa Spitalului de Urgenţă Arad, faţă de condiţiile în care sunt trataţi copiii în secţiile de pediatrie, mitingul având loc după ce o mamă a trimis o scrisoare publică conducerii CJ, în care spune că spitalul e „lagăr de exterminare”.

Cei circa 30 de părinţi s-au adunat, ieri după-amiaza, în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru a cere condiţii mai bune în secţiile de pediatrie, după ce mama unui copil a transmis o scrisoare publică conducerii Consiliului Judeţean Arad, instituţie care adminsitrează unitatea medicală, reclamând condiţiile inumane din spital, pe care l-a catalogat drept „lagăr de exterminare", acuzaţie în urma căreia autorităţile au declanşat o anchetă internă, informează Mediafax.

Părinţii care au protestat spun că nu sunt mulţumiţi de cadrele medicale, care nu şi-ar da interesul pentru sănătatea pacienţilor minori.

„Problema mea a fost că pentru boala cu care a venit, copilul a primit doar antibiotic, un antibiotic foarte puternic, dar care l-a ajutat doar să nu se îmbolnăvească cu bacteriile din spitale. Pentru boala lui a primit doar strict perfuzie de hidratare. Atâta tot", a spus una dintre mamele protestatare. S-a spus că este suspect de meningită, fiind tratat pentru această boală, deşi analizele nu au conformat diagnosticul. Mai mult, femeia acuză că, deşi copilul se simţea rău, medicul nu a mai venit să vadă cum se simte acesta, fiind lăsat singur în salon. Copilul meu a fost diagnosticat cu suspiciune de meningită. A făcut tratament pentru aşa ceva, pentru meningită, deşi analizele au arătat că nu era vorba de meningită. L-am dus Timişoara şi nu s-a confirmat. Copilul a fost lăsat singur în salon. Mi s-a spus că în acest spital copiii de la vârsta de 7 ani stau singuri. Am aflat ulterior că este ilegal. Copilul meu are 9 ani, nu e foarte mic, dar ţinând cont de starea în care era, se simţea foarte rău... Doamna doctor nu l-a mai văzut nici măcar o dată, asistentele l-au văzut când i-au pornit şi oprit perfuzia probabil. Nu a primit mâncare, apă, mi-a spus că a băut apă de la robinet, cu toate că eu îi trimisesem pachet cu două sticle cu apă", a declarat o altă mamă care nu este de acord cu condiţiile din spital şi a participat la protest.

Femeia care a transmis scrisoarea de la care a pornit ancheta a declarat că după ce a vorbit cu alţi părinţi a ajuns la concluzia că situaţia este mult mai rea decât a crezut iniţial.

„Nu pot să accept să mă internez cu fetiţa în stare foarte proastă şi să mi se spună că nu mi se face nicio investigaţie până luni şi că dacă am noroc va mai fi văzută de un doctor, iar cât sunt în salon să mai vină trei mame cu trei copii, să stăm internate opt fiinţe într-o cameră cu două paturi, să nu beneficiem de tratament. (...) Doctoriţa a dispărut la un moment dat şi nu şi-a mai făcut apariţia. Asistentele sunt singure pe două etaje, ele fac tot. Copiii varsă în toate părţile şi nimeni nu curăţă. (...) L-am denumit "lagăr de exterminare" şi tind să cred că este mai mult, la ce am auzit ieri şi la ce mi-au mai declarat persoane mai implicate în fenomen decât mine. Este un coşmar. (...) Un singur copil dacă moare, trebuie să răspundem", a declarat Cristina Rusu, mama care a declanşat ancheta.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Corina Crişan, a ieşit din spital şi a stat de vorbă cu oamenii nemulţumiţi. „Să ştiţi că, în primul rând în calitate de mamă, nu îmi place ce am citit. Pe de altă parte, ca atitudine a spitalului, s-a demarat deja o anchetă, vrem să ştim cum s-au derulat toate evenimentele, să identificăm ce au însemnat deficienţele, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea personalului medical cu părinţii copiilor şi cu pacienţii, în general. Vrem să găsim măsuri ca să preîntâmpinăm astfel de deficienţe. Eu ţin foarte mult la ceea ce înseamnă comunicarea dintre medic şi pacient, dintre asistent medical şi pacient. (...) La ora actuală este corect să fac doar nişte constatări la ce găsesc şi după aceea să stabilim măsurile. Vă spun sigur, o mare problemă ţine de comunicare”, a declarat presei managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Corina Crişan.

Şeful spitalului a negat că laboratorul de analize ar fi închis în weekend, aşa cum au reclamat mamele.

Întrebată de ce copiii care au împlinit şapte ani nu au voie să rămână cu mama în spital, managerul a dat vina pe faptul că incidenţa rujeolei este foarte mare în judeţul Arad.

„Din păcate, incidenţa rujeolei în judeţul Arad este foarte mare şi a trebuit să alegem cu greu între două variante rele: a evita supraaglomerarea sau a lăsa fiecare copilaş cu mama lui", a răspuns medicul Corina Crişan.

După protest, o delegaţie a părinţilor a mers la discuţii cu conducerea spitalului, una dintre deciziile luate pentru a evita supraaglomerarea secţiei de boli infecţioase fiind ca unii pacienţi să fie mutaţi în alte secţii de pediatrie şi, totodată, a fost adus personal medical suplimentar din alte secţii, iar unii copii au fost externaţi.

O altă comisie din care fac parte membri ai Consiliului de Etică, ai Comisiei de Disciplină şi ai Comitetului Director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad s-a constituit în cursul zilei de ieri pentru a analiza şi comportamentul cadrelor medicale.

CJ Arad a început, încă de luni, o anchetă la Secţia de Boli Infecţioase Copii a Spitalului de Urgenţă. „Azi dimineaţă (n.r. – luni) am dispus verificarea acestei sesizări (...), iar şeful serviciului, Mihai Şeran, a fost mandatat să contacteze părţile implicate. Dacă sesizarea se confirmă, Consiliul Judeţean va cere cere Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad luarea măsurilor disciplinare care se impun. Solicit şi pe această cale angajaţilor spitalului să manifeste respect faţă de drepturile şi demnitatea pacienţilor şi aparţinătorii acestora, asigurând un act medical de calitate şi raportându-se cu empatie faţă de beneficiarii serviciilor medicale", a spus Iustin Cionca, președintele CJ.

Primele informaţii arată că în weekend secţia de boli infecţioase copii a fost suprasolicitată, aici fiind 20 de paturi, iar numărul de copii internaţi trecând de 30.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este cel mai mare din judeţ, are 1.400 de paturi în 52 de secţii şi 22 de clădiri, în ţară fiind spitalul cu cele mai multe imobile.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News