Evenimentul Zilei > Social > Protest la Guvern faţă de Auschwitz-ul de la Baia Mare. „Aţi dus romii la acid, pentru voturi la partid”
Protest la Guvern faţă de Auschwitz-ul de la Baia Mare. „Aţi dus romii la acid, pentru voturi la partid”

Protest la Guvern faţă de Auschwitz-ul de la Baia Mare. „Aţi dus romii la acid, pentru voturi la partid”

"Otrăviţi zeci de copii, pentru voturi mii şi mii", "Proiect USL: Dacă eşti rom, prima casă la CUPROM", "Pentru că sunt rom, mă duci la CUPROM?", "Locuinţe sociale, nu substanţe criminale", "Jos Rasismul!" sunt doar câteva lozinci scandate azi, în faţa Guvernului, de către sute de activişti, membri ai unor ong-uri rome şi nerome. Aceştia au protestat împotriva deciziei primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care la începutul acestei luni a mutat forţat câteva sute de romi într-un bloc al fostului combinat CUPROM, unde 22 de copii şi doi adulţi s-au intoxicat cu substanţe chimice.

Protestul din faţa Guvernului a fost organizat de către Romani CRISS şi Şanse Egale. Alte 34 de ong-uri rome şi nerome (APADOR – CH, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul Pentru Resurse Juridice, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Roma Education Fund, Ruhama, Institutul pentru Politici Publice, Sastipen etc.) au susţinut şi au participat la protest. Toate cele 36 de organizaţii au semnat o scrisoare deschisă ce i-a fost adresată premierului Victor Ponta.
„Semnatarii protestează public faţă de faptul că, până în prezent, Guvernul României a rămas impasibil faţă de aceste grave încălcări repetate ale drepturilor omului, lucru ce i-a permis primarului să extindă politica rasistă faţă de romi şi a dat un semnal şi altor autorităţi locale pentru a acţiona în mod similar”, se menţionează în scrisoare, cu referire nu numai la mutarea romilor în blocul în care s-au intoxicat, ci şi la construirea unui zid înalt de doi metri care împrejmuieşte un cartier locuit de romi, construcţie realizată tot de primarul Cherecheş.
Activiştii pentru drepturile omului îşi arată îngrijorarea faţă de „pericolul extrem pe care îl reprezintă folosirea sentimentelor anti-rome în campania electorală”.
Manifestanţii au protestat paşnic, în faţa Muzeului Antipa, timp de două ore, de la 14.30, până la 16.30. Ei au avut o recuzită ingenioasă, formată din bidoane pe care erau scrise formula chimică a acidului sulfuric, din bannere pe care erau înscrise diverse mesaje împotriva primarului Cherecheş şi a USL, tricouri pe care se putea citi „Me sem Rom” (eu sunt rom – în limba romani), din fluiere şi portavoci. Nu s-au înregistrat incidente.
Protestul celor câteva sute de activişti este urmarea articolului apărut pe 2 iunie în exclusivitate în EVZ, care a dezvăluit faptul că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a evacuat forţat 38 de familii de romi, din cartierul Craica, într-un bloc din incinta combinatului CUPROM.
În aşa zisele apartamente, romii au fost cazaţi printre recipiente pline cu substanţe chimice. Din cauza acestora, 22 de copii şi doi adulţi s-au intoxicat. Ei au fost transportaţi de urgenţă la spital.