Fermierii și transportatorii protestează pentru a patra a zi consecutivă. Manifestațiile începute la marginea Capitalei s-au extins în multe zone din țară. Protestatarii din Suceava și Botoșani intenționează să blocheze Vama Siret, locul prin care transporturile din Ucraina ajung în România. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunțat că a încheiat discuțiile cu fermierii.
Update 17. 30. Discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu delegaţia fermierilor s-au finalizat cu încheierea unui proces verbal, toate cele scrise fiind asumate de minister, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Florin Barbu.
"A durat ceva acest dialog. S-a încheiat un proces verbal între Ministerul Agriculturii şi fermieri, iar cele puse în procesul verbal Ministerul Agriculturii şi le-a asumat", a spus Barbu, la finalul întâlnirii.
Astfel, cele două părţi au convenit echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi faptul că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termenul de rezolvare a acestui punct este proxima şedinţă de Guvern.
Tot pentru următoarea şedinţă de Guvern este şi termenul în ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor, care se află în avizare la Consiliul Concurenţei.
Procesul verbal mai cuprinde măsura compensării în cuantum de 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022, termenul de adoptare a actului normativ fiind până la data de 15 februarie 2024, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai 2024, măsura acordării a 100 euro pe UVM - vaca de carne, respectiv porc şi pasăre.
În ceea ce priveşte condiţionalităţile GAEC 7 şi GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniştri, de către 15 state, şi a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea, se menţionează în documentul semnat de cele două părţi.
"Cu asigurările domnului ministru că aceste măsuri vor fi rectificate la nivel de ţară şi nu la nivel de fermă", a punctat Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei fermierilor.
Totodată, în procesul verbal se menţionează că a fost creat fondul de risc din care s-a reţinut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane euro, după cum urmează: 40 milioane euro din subvenţii; 30 milioane euro de la UE, sumă solicitată şi aprobată şi 30 milioane euro de la bugetul naţional. Până la data de 31 ianuarie 2024 se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de secetă.
Un alt punct din documentul încheiat şi asumat de Ministerul Agriculturii vizează completarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a agenţiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizării precum şi întărirea codurilor de etică aplicabile, conform legii.
În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, discuţiile vor avea loc luni, 15 ianuarie 2024, în prezenţa reprezentanţilor acestui sector.
Conform procesului verbal, celelalte revendicări vor fi supuse analizei instituţiilor/ autorităţilor naţionale şi europene, urmând a fi soluţionate, cu sprijinul MADR.
"Aici mă refer la faptul că sunt foarte multe măsuri care necesită avizare de la Comisia Europeană. Am primit asigurare de la domnul ministru că vom fi primiţi ori de câte ori va fi nevoie pentru aceste probleme, pentru a fi remediate imediat. Mulţumim pentru colaborarea fructuoasă de astăzi. Sperăm ca miercuri, joi, când se va întâlni Guvernul, să primim şi acele ordonanţe fără de care nu putem să renunţăm la aceste chestiuni.
Noi, ca fermieri, ca protestatari, sperăm ca şi celelalte instituţii şi ministere pe masa cărora avem puse măsuri să şi le asume, ca şi domnul ministru, printr-o semnătură. Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii, pe moment, sunt discutate. Aşteptăm răspunsurile urgente şi dacă ele vor fi, s-a încheiat. Aşteptăm aceste măsuri urgente, dar acordăm suportul celor de la transportori în toate problemele, pentru că noi suntem şi transportatori, avem camioane cu care transportăm cerealele din ferme. Aceste probleme trebuie neapărat rezolvate împreună", a afirmat Andruş.
Update 17.09. Principalele revendicări.
1. Acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).
2. Compensarea pierderilor fermierilor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară, dar și de tranzitul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene: minim 60 EURO/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 Euro/fermă și până la 2,5 milioane EURO/IMM din industria agroalimentară. Evidențiem diferența între prețurile bursiere și cele oferite fermierilor români de traderi în Portul Constanța.
3. Oferirea unor subvenții aferente pierderilor cauzate de volatilitatea prețurilor de comercializare a cerealelor și oleaginoaselor în anul agricol 2023 - 3 EURO/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.
4. Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultură cu garanții guvernamentale, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activității în anul curent - lansarea operațională a Creditului Agricol și Creditul Fermierului.
5. Continuarea programelor AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST prin creșterea plafoanelor de garantare și a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanție FGCR, precum și extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B și C, demers realizat în colaborare cu BNR și instituțiile bancare.
6. Plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023.Bugetarea integrală a plăților parțiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole (în prezent: alocări realizate de ANIF în limita fondurilor disponibile).
7. Echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.
8. Adoptarea unor decizii, la nivel național (caz de forță majoră) și european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 și 8 pentru anul curent, și oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie – doar astfel aceștia își mai pot realiza o prognoză în privința gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
9. Sprijinirea fermierilor afectați de secetă pentru pierderile suferite aferente producției și valorificării cerealeloși oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 EURO/ hectar.
10. Asigurarea unei competiții corecte pe piața comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE) în ceea ce privește importul produselor agroalimentare care prezintă standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul și sănătatea consumatorilor europeni.
11. Stabilirea unei scheme de microcreditare care să permită accesul facil și rapid a fermierilor români la surse financiare atât de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici și medii, în vederea evitării renunțării la activitatea desfășurată.
12. Protejarea pieței interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal și respectarea cerințelor UE. Multe produse ucrainene își schimbă originea în Rep. Moldova și Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul României.
13. Revizuirea legislației fiscale în ceea ce privește taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum și a instituțiilor bancare. Solicităm identificarea unei soluții optime prin care sectorul agroalimentar să fie exceptat, deoarece în mod firesc cei 1% deduși din cifra de afaceri a firmelor mari și cei 2% din cifra de afaceri a instituțiilor bancare, se extrag din prețul mărfurilor. Ulterior, în etapa procesării materiei prime și a comercializării produselor finite în zona de retail, acești 3% se regăsesc în prețul de raft, pe care consumatorul îl plătește. Practic, fermierul va plăti cei 3% , iar consumatorul final aceeași pondere, tot 3%.
14. Asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacității și adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanța pentru asigurarea accesului cu prioritate a mărfurilor din România la export.
Update. 16.30. Reprezentanţii Guvernului au transmis că au modificat calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară. Astfel, sâmbătă de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor cu cei de la Ministerul Tranporturilor.
De la ora 20.00 e programată o întrevedere cu cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi, duminică, de la ora 11.00, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Ei s-au întâlnit deja cu ministrul Agriculturii Florin Barbu. Transportatorii şi fermierii se pregătesc să continue protestele spontane declanşate săptămâna aceasta, sâmbătă fiind a patra zi consecutiv în care îşi manifestă nemulţumirile.
În apropiere de Bucureşti, coloane de autovehicule de mare tonaj sunt în zona localităţii Afumaţi. În judeţul Teleorman, şoferii au pornit spre Capitală cu TIR-uri, tractoare dar şi cu autovehicule. În Suceava sunt anunţate proteste pentru după amiaza zilei, iar Jandarmeria a instituit baraje pe drumuri pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole. Şi pe centura Timişoarei se desfăşoară un protest.
Update 14:46. Fermierii din Suceava și Botoșani vor să blocheze Vama Siret. Protestatarii din zonă ar putea primi întăriri din alte regiuni ale țării. Aceștia spun că transportatorii care aduc cereale din Ucraina prin acest punct de trecere sunt verificați în mod superficial. În același timp, cei din România trec prin controale riguroase și primesc amenzi usturătoare.
Update 2.Fermierii și transportatorii discută în aceste momente cu ministrul Agriculturii. Alături de acesta ia parte la întrunire și secretarul de stat Adrian Pintea, precum și directorul general al APIA, Ionuț Lupu. În timp ce reprezentanții asociațiilor de fermieri discută cu oficialii, protestatarii ajunși la capătul răbdării forțează intrările în București și alte orașe din țară.
Update 1. Protestatarii blochează la această oră Centura Capitalei. Aceștia susțin că nu renunță la manifestații până nu vor primi revendicările cerute.
Mai mult, reprezentanții asociațiilor de fermieri spun că partidele politice au trimis mai mulți cetățeni care să se infiltreze între grupurile ieșite în stradă. Totodată, aceștia acuză autoritățile că nu au intervenit în acest context.
„Nu am venit să blocăm. vrem să fim ascultați, Jandarmeria a lăsat să protesteze oameni de la partide, infiltrați, provocatori de la galeriile sportive. Acele persoane au rămas în stradă și nu a intervenit nimeni. Jandarmeria nu își face datoria deoarece nu s-au făcut filmări ca la toate protestele. Nu ne asociem cu nici un partid. Suntem persoane independente, suntem protestatari, fermieri care am ajuns la limită. Suntem oameni de rând. ”, a precizat unul dintre protestatari.
Sindicaliștii spun că se fac presiuni pentru a-i împiedica pe fermierii din țară să ajungă în Capitală. În următoarele ore ar urma să sosească grupuri de protestatari din Buzău, Bârlad și Teleorman.
„ Avem probleme în toată țara pentru că oamenii vor să vină la București. Se pune presiune ca oamenii să nu ajungă la București. Nu vrem să degenereze protestul și să facem probleme bucureștenilor. ”, a adăugat acesta.
Întâlnirea protestatarilor cu ministrul Agriculturii va avea loc la ora 12:00.
Știre inițială
Intrările din Capitală sunt în continuare supravegheate de autorități. De altfel, coloanele de tractoare se află pe Centura Capitalei, cea mai aglomerată zonă fiind spre Afumați. Nemulțumiți de negocierile purtate cu șeful Executivului, fermierii și transportatorii nu renunță la protest. Pentru a patra zi, aceștia se mobilizează pentru a le fi îndeplinite cerințele.
Protest de amploare al fermierilor și transportatorilor
Coloanele de tractoare nu s-au dispersat nici după a treia zi de proteste. Fermierii și transportatorii sunt deciși să nu cedeze până în momentul în care nu vor primi revendicările solicitate. Nici după discuțiile cu premierul, situația nu s-a schimbat.
Protestatarii spun că au primit o serie de promisiuni verbale, însă nimic concret.Cu toate că autoritățile le-au cerut să oprească protestele până săptămâna viitoare, fermierii nu au de gând să accepte acest compromis.
Negocierile, pe repede înainte
Inițial, întâlnirea fermierilor cu ministrul Agriculturii a fost stabilită pentru ziua de luni. De asemenea, marți, protestatarii urmau să poarte discuții și la sediul ministerului Transporturilor. Miercuri, aceștia urmau să ajungă la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
„În urma întâlnirii cu primul ministru, am primit promisiuni verbale că vor fi înființate grupuri de lucru cu ministerele de resort și cu instituțiile implicate, de luni. Decizia de a continua protestul aparține fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în stradă”, au spus membrii delegației protestatarilor
Cu toate acestea, ministrul Agriculturii îi va primi mai devreme pe fermieri pentru a le asculta doleanțele.
„Eu nu înțeleg de ce stau în stradă. Oricând se hotărăsc eu sunt la Ministerul Agriculturii.”, le-a transmis oficialul.
Protest extins în întreaga țară. Fermierii și protestatarii nu vor să cedeze
În cea de a treia zi de protest, protestatarii din Capitală au avut și sprijinul celor din țară. În mai multe zone ale României, fermierii și transportatorii au ieșit în țară. Din cauza nemulțumirilor legate de negocierile cu premierul, fermierii amenință că vor extinde protestele în toată țara. Mai mult, astăzi sunt așteptate în Capitală câteva grupuri de fermieri din Bârlad, Buzău și Teleorman.
Cei care își strigă nemulțumirile în stradă spun că nu vor opri protestele până în momentul în care vor primi răspunsurile așteptate.
Revendicările protestatarilor
Fermierii și transportatorii cer plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0, precum și posibilitatea suspendării poliţelor în cazurile în care vehiculele nu sunt în uz.
De asemenea, protestatarii cer scurtarea timpilor de trecere a frontierei. În acest sens este necesară modificarea OG 43.
Transportatorii au cerut reintroducerea toleranţelor la de greutate/gabarit, în conformitate cu normele europene. Totodată, aceștia solicită evitarea dublei taxări. Transportatorii care au ieșit în stradă cer și aprobarea măsurii prin care își pot recupera un procent din acciza la combustibil.