Protest extrem la Tribunalul Timiş

Protest extrem la Tribunalul Timiş

Un român stabilit în Austria şi-a dat ieri foc din cauza tergiversării procesului în care se judecă din 2005.

Un cetăţean austriac de origine română a vrut să-şi dea foc ieri-dimineaţă, într-o sală a Tribunalului Timiş, pentru a atrage atenţia asupra modului în care justiţia din România tergiversează de şase ani pronunţarea în dosarul în care se judecă pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra unei clădiri.

Cazuri similare de termene aberante şi procese care durează de ani întregi au fost prezentate recent de redactorii EVZ, în cadrul campaniei "Stop justiţiei nedrepte".

Amendă de 300 de lei

Ieri-dimineaţă, după ce magistraţii Tribunalului Timiş au fixat un nou termen, peste şase săptămâni, Stelian Alexandroniu (49 de ani) şi-a turnat substanţe inflamabile peste haine şi, înfăşurat într-un drapel tricolor, şi-a dat foc cu o brichetă.

"Protestez faţă de mafia din justiţie şi din primărie", a strigat Alexandroniu, care a fost imediat imobilizat şi apoi evacuat din sală de jandarmi. El s-a ales şi cu o amendă de 300 de lei.

Stelian Alexandroniu a fugit în Austria în 1987. De 14 ani are cetăţenie austriacă. În anul 2004, Alexandroniu a cumpărat, prin intermediul unei agenţii imobiliare, o clădire situată pe strada Gării, nr. 5, lăsată în paragină de Metropol SA.

"Când am cumpărat casa am găsit nişte persoane care o ocupau fără forme legale. Apoi, am descoperit că sunt proprietari pe casa vecină, pe care o cumpăraseră de la Primăria Timişoara. Am deschis, în 2005, proces de evacuare, care a fost suspendat în urma unui alt proces demarat de persoanele ce locuiau în casa mea şi prin care acestea voiau să devină proprietar. Procesul trenează de atunci", spune Stelian Alexandroniu. El adaugă că a plătit impozit pe clădirea respectivă din 2004 şi până acum.

Greşeală de proiectare

Imobilul a aparţinut societăţii Metropol SA, care a intabulat casa în 1995 şi i-a vândut-o lui Stelian Alexandroniu, în 2004, cu 24.000 de euro. Pe de altă parte, în 1998, Primăria Timişoara a cerut SC ADP SA divizarea caselor vecine în apartamente, iar proiectanţii au inclus, din greşeală, şi casa de la numărul 5.

Ulterior, între 1999- 2003, primăria a vândut casele învecinate celor care locuiau cu chirie acolo. Unii dintre aceştia au fost repartizaţi în casa de la numărul 5, deşi erau proprietari pe clădirea vecină.

"Am făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara împotriva apartamentării greşite. Deşi termenul legal e de şase luni pentru a primi un răspuns sau o motivaţie, până acum nu s-a întâmplat nimic. Primăria vrea să-şi spele greşeala pe capul clientului meu", spune avocatul Eugen Ladanyi-Horgoş.

Pe de altă parte, Stelian Alexandroniu spune că nu se va opri aici cu protestele. "În februarie, când se va discuta aderarea României la spaţiul Schengen, o să merg la Bruxelles şi, înfăşurat în drapelul României, o să-mi dau foc din nou. Încerc să atrag atenţia, ca să mi se facă dreptate", conchide bărbatul. "E dureros că sunt contestat de structuri mafiote din justiţie. Protestez faţă de trenarea procesului pentru că nu se prezintă niciun act că imobilul nu ar fi al meu." STELIAN ALEXANDRONIU, justiţiabil

Ne puteți urmări și pe Google News