Protejează-te de dietele dure

Protejează-te de dietele dure

Sistemul osos se demineralizează dacă nu mâncaţi anumite alimente.

Uitaţi de dietele cu supă de varză sau de cele disociate. Medicii nutriţionişti spun că acestea sunt periculoase, deoarece fură calciul, vitaminele şi proteinele din oase. Ca să reziste şi să fie sănătoase până la adânci bătrâneţi, oasele nu au nevoie pentru a se „hrăni“ doar de lapte şi brânzeturi, ci şi de carne, ouă, vegetale şi fructe.

„Osul este alcătuit dintr-un schelet proteic pe care se fixează calciul. Aşadar, are nevoie şi de carne. Dacă nu doriţi să vă îngrăşaţi, puteţi renunţa la carnea roşie, dar nu şi la cea de peşte ori de pui“, recomandă profesorul Constantin Dumitrache, medic endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Specialistul dezaprobă şi alimentaţia vegetariană. „Omul este conceput, fiziologic, să mănânce şi carne, însă nu în exces“, accentuează acesta. Atunci când organismul primeşte prea multe proteine, calciul este eliminat prin urină.   Alimentaţia restrictivă consumă rezervele

Când primeşte o zi carne, o zi legume, o zi brânzeturi ori numai supă de varză, organismul se dezechilibrează şi începe să ia, din rezerve, substanţele de care are nevoie. „Dietele restrictive vă privează de vitamine şi minerale. Ca să fiţi sănătoşi, trebuie să mâncaţi puţin din toate“, subliniază Alina Jiletcovici, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor“ din Bucureşti.

Cei care ar trebui să se ferească de dietele stricte sunt în special adolescenţii şi gravidele. „Aceste categorii de persoane au nevoie de o cantitate mai mare de nutrienţi, deoarece consumă mai mult“, adaugă medicul Alina Jiletcovici. Întăriţi-vă cu peşte, fructe uscate, legume verzi

Deşi multe alimente conţin calciu, nu toate permit organismului o absorbţie bună a acestui element. Laptele, iaurturile şi brânzeturile sunt o sursă bună de calciu asimilabil. La fel şi peştele, cerealele, nucile, seminţele, fructele uscate, legumele verzi. Mai mult, cerealele şi legumele conţin fitaţi, substanţe care „leagă“ calciul şi îl împiedică să se evapore.

Cum, iarna, sinteza de vitamina D se face mai greu din cauza lipsei soarelui, medicii vă sfătuiesc să vă construiţi rezerve serioase de vitamine şi minerale în timpul verii. PENTRU PĂSTRAREA CALCIULUI Nu abuzaţi de sare, ciocolată şi Cola > O dietă bogată în sare poate avea efecte negative asupra metabolizării calciului şi poate duce la pierderea de os, deoarece există o relaţie directă între cantitatea de sare din organism şi depunerea calciului în rinichi, sub formă de pietre. > Evitaţi ciocolata, cafeaua în exces şi băuturile de tip Cola. Un studiu publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition“ arată, spre exemplu, că femeile care consumă ciocolată zilnic au o densitate osoasă mai proastă decât cele care nu au acest obicei.   > Vitaminele care se pierd foarte uşor din oase sunt în special cele de tip B şi C. „Vitaminele A, D, K şi E se menţin mai bine“, mai spune medicul Alina Jiletcovici.

Ne puteți urmări și pe Google News