Potrivit lui Mark Zuckerberg, Facebook nu ar face distincție între utilizatorii săi VIP și muritorii de rînd. Documentele publicate de Wall Street Journal arată, însă, că nu e deloc așa. Și pe Facebook, ca și în viața reală, unii au mai multe drepturi...
Pe Facebook există o castă protejată, o elită care își poate permite să spună orice dorește, fără consecințe. Chiar dacă Mark Zuckerberg a declarat public de mai multe ori că Facebook permite celor peste trei miliarde de utilizatori să vorbească de pe picior de egalitate cu elitele din politică, cultură și jurnalism, iar standardele de conduită ale platformei se aplică tuturor, indiferent de statut, lucrurile stau cu totul altfel în practică.
Protejații lui Zuckerberg
După cum susține Wall Street Journal, compania a creat un sistem care protejează utilizatorii VIP și pe cei care se bucură de interes public. Vorbim despre aproximativ 5,8 milioane de persoane care au parte de un tratament special, conform documentelor aflate în posesia Wall Street Journal. Printre aceste persoane regăsim vedete din fotbal, precum brazilianul Neymar, dar și politicieni precum senatoarea progresistă Elizabeth Warren.
Lista secretă protejează elita Facebook în funcție de audiență
Această elită identificată este protejată de un sistem poreclit „XCheck” sau „verificare încrucișată”, creat pentru a deăîși „neajunsurile” procesului de moderare duală folosit de platforma socială. Există confirmări și din interiorul companiei că acest sistem e în funcțiune. Un fost angajat a declarat că Facebook „face în mod regulat excepții pentru actorii puternici”, protejând astfel profilurile care aduc mai multă audiență. Sunt, se pare, mulți angajați ai companiei lui Zuckerberg care dezaprobă această politică prin care utilizatorii sunt tratați diferit în funcție de audiență.
Totuși, practica e folosită la modul curent. După cum scrie Wall Street Journal, atunci când un profil este introdus în acest sistem special și elitist, este dificil ca moderatorii platformei să mai intervină.
Cazul Neymar
Un caz emblematic este cel al menționatului Neymar. Acesta a postat pe profilul său de Facebook o comunicare privată de pe WhatsApp cu o femeie care l-a acuzat de viol. Capturile de ecran conțineau numele femeii în cauză și mai multe fotografii în care aceasta apărea goală. Unui utilizator „normal” nu i s-ar fi permis niciodată așa ceva. Distribuirea de către Neymar a „imaginilor intime non-consensuale” ar fi trebuit să determine Facebook să șteargă postarea, însă, deoarece celebrul fotbalist este acoperit de XCheck, moderatorii au fost împiedicați să elimine conținutul. Drept urmare, postarea a fost vizionată de 56 de milioane de utilizatori.
Nu e un caz singular, Mai puțin de 10% din conținutul protejat XCheck raportat de moderatori a fost revizuit, potrivit Wall Street Journal. Purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone, a declarat ziariștilor de la WSJ că acest procent a crescut în 2020, dar nu a furnizat dovezi care să-i susțină afirmațiile, scrie ziarul italian Il Giornale.