Protecție europeană pentru maghiarii din România

Protecție europeană pentru maghiarii din România

Eurodeputatul László Tokés a reclamat România în Parlamentul European, unde a vorbit despre „antimaghiarismul care se manifestă la nivel statal, național, precum și în ceea ce privește studiul medical în limba maghiară”. El a cerut protecție europeană pentru maghiarii din România

În expunerea pe care a avut-o miercuri, 2 mai, László Tökés a vorbit despre dubla măsură pe care PE o aplică României și Ungariei. „În timp ce unele structuri și unii reprezentanți ai forului legislativ al Uniunii Europene critică vehement Ungaria pentru o imaginară politică antiminoritară – mai concret antisemită și rasistă – a guvernului, concomitent, în mod cinic și părtaș, își închid ochii la amplificarea și extinderea antimaghiarismului din România”, a declarat eurodeputatul.

În mod concret, Tökés a vorbit despre planul de comasare al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior. Politicianul consideră că „se urmărește, de fapt, desființarea totală a tradiționalului învățământ medical desfășurat în limba maghiară”. László Tökés a informat, încă din 2011, Parlamentul European în legătură cu faptul că, în opinia lui, „se ignoră cu premeditare dispozițiile privind dezvoltarea învățământului multicultural prin întărirea liniei de studiu în limba maghiară”.

În noua sa structură, UMF va păstra caracterul multicultural, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și va face toate eforturile pentru conservarea învățământului în limbile română, maghiară și engleză, precum și în alte limbi de circulație internațională. (Punctul 2 al anexei la Hotărârea Senatului UMF).

„E o minciună cât Ungaria”

Deputatul PSD de Mureș, Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate desființează toate acuzațiile pe care le face Tökés în legătură cu învățământul de la UMF Tîrgu Mureș. „E o minciună mai mare decât toată Ungaria ceea ce spune Tökés despre învățământul medical în limba maghiară. Locurile bugetate la UMF Tg Mureș sunt jumătate în limba romană și jumătate în limba maghiară. Cursurile, lucrările de licența susținute la finalizarea studiilor, congrese științifice ale studenților, manifestări culturale se desfășoară toate în limba maghiară. Tot UMF-ul este plin de tăblițe indicatoare în limbile română, maghiară și engleză”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News