Protagoniştii scandalului din MAI

Protagoniştii scandalului din MAI

Procurorii DNA i-au reţinut, aseară, pentru 24 de ore, pe şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, şeful Serviciului „Operaţii” al Direcţiei Generale Anticorupţie, Petru Daniel Pitcovici, alături de miliardarul Gabriel "Puiu" Popoviciu. De asemenea, a mai fost reţinut şi fostul rector al Universităţii Agronomice din Bucureşti, Ioan Alecu.

Ancheta Parchetului General a început în baza unei plângeri penale făcute de finanţatorul Stelei, Gigi Becali. El susţine că, în anul 2000, i-a propus rectorului Ioan Alecu o ofertă de colaborare în scop agricol, însă acesta a refuzat. "Un război din care el (n.r. Popoviciu) a pierdut, iar eu nu am câştigat nimic", a comentat Becali. 

Cele 220 de hectare pe care astăzi este amplasat centrul comercial - unde sunt magazinele IKEA, Carrefour Feeria, Bricostore şi Metro - s-a aflat până în 2000 în administrarea Agronomiei.

Atunci, reprezentanţii instituţiei au primit o ofertă de asociere cu o firmă patronată de Puiu Popoviciu, pentru realizarea unui proiect imobiliar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea universităţii şi-a dat acordul în iunie 2000, deşi la acea dată terenul se afla în domeniul public al statului, iar Universitatea nu avea titlu de proprietate asupra acestuia.

Astfel, a fost parafată o asociere în participaţiune în care Agronomia punea la dispoziţia oamenilor de afaceri grupaţi în jurul lui Popoviciu suprafaţa de la marginea Capitalei.

Cedarea proprietăţii a fost făcută într-o şedinţă a senatului Universităţii, prezidată chiar de Ioan Alecu, care a susţinut că terenul, fiind în proprietatea Universităţii, poate fi cedat.

Cine sunt acuzaţii

  • IOAN NICULAE ALECU , fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave;
  • ILIE CORNEL ŞERBAN, directorul DGIPI, acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase;
  • PETRU PITCOVICI, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului. Cornel Şerban şi Petre Pitcovici au fost colegi la Brigada Antidrog din Poliţia Română.

Cornel Şerban a fost numit la conducerea DGIPI pe 15 martie, după ce asigurase interimatul acestei funcţii timp de o lună. El a fost desemnat de fostul ministru al Internelor, Cristian David, în funcţia de şef al Diviziunii Protecţie Internă, departament din cadrul DGIPI, iar ulterior a fost ales de către fostul ministru Gabriel Oprea, adjunct la comanda DGIPI.

Cornel Şerban are 46 de ani, a practicat judo la Dinamo şi a obţinut mai multe premii europene.

Petre Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I., a condus operaţiunile în cadrul anchetei permiselor auto din Argeş, Cluj şi Covasna.

În 2005, acesta a fost vizat într-un caz privind presupusa dispariţie a şase kilograme de cocaină, cunoscut ca "afacerea Venezuela".

În acest caz, un fost agent sub acoperire, Petre Dumitrescu, folosit în afacerea cu droguri din Venezuela, acuză într-o plângere penală, muşamalizarea acestui caz, operaţiunea în care ar fi dispărut şase kilograme de cocaina fiind autorizată de procurorul Flavius Craznic, care ulterior a devenit consilier al ministrului Justiţiei.

CITIŢI ŞI: Miliardarul Popoviciu, reţinut de DNA

Cutremur la Ministerul de Interne

Secretele unui milionar misterios

Perla afacerilor lui Popoviciu

Afacerile cu statul, trambulina capitalistului "Puiu" Popoviciu