Propunerea mediului de afaceri: Harta României ar trebui regândită. Câte județe ar trebui să rămână

Harta administrativ-teritorială Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este nevoie urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, având în vedere situaţia bugetară prezentată de Ministerul de Finanţe. Propunerea făcută de un important for din România.

În contextul deficitului foarte mare la Bugetul de Stat, care este de aproximativ 20 de miliarde de lei, Camera de Comerț și Industrie a României a venit cu propunerea ca în toată țara să existe maxim 15 județe.

”În acest context, CCIR reiterează nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă”, susțin oficialii CCIR.

O astfel de reorganizare administrativ teritorială ar duce la o economie foarte mare la Bugetul de Stat, prin reducerea substanțială a posturilor de directori și de șefi de servicii, prefecturi sau în instituțiile deconcentrate.

România nu mai este atractivă pentru investitori

Cei de la CCIR spun că România nu mai are forță de muncă pentru viitoarele investiții străine și că la nivel european mai multe branduri importante au anunțat o relocare a unităților de producție în țări din Asia de Sud Est.

”În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia”, se mai arată în comunicatul CCIR.

Singura soluție: o politică fiscală coerentă

În acest context social și economic deosebit de complicat, CCIR susține că singura soluție viabilă pentru România, este adoptarea unei politici fiscale pe termen mediu și lung, prin reducerea impozitelor și taxelor.

”În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală. Acestui demers al Camerei Naționale, absolut necesar al reorganizării teritoriale urgente a României, s-au alăturat mai multe organizații patronale și asociații”, se mai arată în comunicatul CCIR.