Propunere inedită a României, aprobată de ONU. Campanie importantă pentru Planetă

Propunere inedită a României, aprobată de ONU. Campanie importantă pentru PlanetăPlaneta Pământ. Sursă foto: Freepik

România a inițiat o rezoluție la ONU prin care anul 2029 va fi desemnat „Anul internațional al conștientizării asteroizilor și al apărării planetare”, o propunere aprobată recent de către a patra comisie a Adunării Generale a ONU. Această inițiativă are scopul de a crește gradul de conștientizare la nivel global cu privire la riscurile potențiale pe care asteroizii le prezintă pentru Pământ, dar și asupra valorii lor științifice.

Propunere inedită a României, aprobată de ONU. De ce 2029?

Unul dintre factorii cheie care au determinat România să propună această rezoluție este apropierea asteroidului 99942 Apophis de Pământ, prevăzută pentru 13 aprilie 2029. Apophis, cu un diametru de aproximativ 375 de metri, va trece la doar 32.000 de kilometri deasupra planetei, o distanță extrem de mică în termeni astronomici, mai apropiată decât orbita geostaționară a sateliților. Acest eveniment va oferi șansa unică de a observa un asteroid de mari dimensiuni cu ochiul liber pentru aproape două miliarde de oameni din Europa, Africa și Asia.

„Trecerea sa la o distanță atât de mică față de Terra reprezintă un eveniment care se produce o dată la un mileniu și, totodată, o ocazie unică pentru lansarea unei campanii globale de creștere a gradului de conștientizare asupra asteroizilor, a valorii lor științifice și materiale prin prisma resurselor pe care le dețin și a pericolului potențial pe care îl prezintă”, se arată în rezoluția inițiată de România. Astronomii au exclus orice risc ca Apophis să lovească Pământul în următorii o sută de ani, dar acesta va reveni în vecinătatea planetei noastre în 2036 și 2068.

Campanie importantă pentru întreaga Planetă

Rezoluția propusă de România recunoaște importanța comunicării și colaborării internaționale pentru monitorizarea obiectelor cosmice care s-ar putea apropia de Pământ. Scopul este de a crea o strategie comună de apărare și răspuns rapid în caz de impact.

„Rezoluția recunoaște importanța împărtășirii de informații cu privire la descoperirea, monitorizarea și caracterizarea fizică a obiectelor cosmice potențial periculoase din apropierea Pământului”, a declarat oficialul român care a susținut propunerea la ONU.

Acest demers vizează sprijinirea țărilor care nu au capacitatea de a monitoriza și răspunde rapid în cazul unui impact cu un obiect cosmic. Totodată, inițiativa promovează protecția vieții prin instruirea specialiștilor și dezvoltarea unor strategii care să includă, pe lângă măsuri de monitorizare, pregătirea pentru gestionarea situațiilor de urgență și a posibilelor dezastre.

Asteroid în orbita Pământului

Asteroid. Sursă foto: Freepik

Ziua Internațională a Asteroidului și importanța asteroizilor

În 2015, ONU a stabilit ca ziua de 30 iunie să fie sărbătorită ca Ziua Internațională a Asteroidului, în amintirea impactului Tunguska din 1908, care a devastat o regiune vastă din Siberia. Această zi are scopul de a informa publicul cu privire la importanța monitorizării și cercetării asteroizilor și a obiectelor cosmice care se apropie de Pământ. Asteroizii și cometele sunt considerate vestigii importante ale formării Sistemului Solar, oferind indicii despre istoria acestuia, dar și resurse care ar putea deveni valoroase în viitor.

Potrivit ONU, obiectele cosmice periculoase sunt definite ca acelea care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri de Pământ și au un diametru mai mare de 140 de metri. Conform estimărilor, un asteroid de dimensiunea lui Apophis lovește Pământul aproximativ o dată la 80.000 de ani, dar riscurile unui impact există, motiv pentru care măsurile de precauție și cunoștințele despre acestea sunt esențiale.

Inițiativa românească a primit sprijin internațional, fiind aprobată fără vot înregistrat de comisia ONU. Aceasta va contribui la o mai bună înțelegere a obiectelor cosmice și a pericolelor asociate, oferind un cadru de educație și pregătire în fața unui potențial pericol cosmic, informează press.un.org.