Proprietarii de mașini pe benzină trebuie „îngroziți” și „stigmatizați” la fel ca fumătorii
- Adrian Pătrușcă
- 1 aprilie 2020, 22:59
Pompele de benzină și facturile la energie trebuie să aibă etichete șocante, ca pachetele de țigări, pentru a avertiza asupra schimbărilor climatice.
Într-un articol din British Medical Journal (BMJ),
mai mulți oameni de știință britanici, americani și indieni din domeniile sănătății și ecologiei, susțin că pompele de benzină, biletele de avion și chiar facturile la energie ar trebui să conțină „etichete-avertisment” care să „arate cu claritate arderea în continuare a combustibililor fosili agravează criza climatică”.
Articolul publicat marți face o paralelă cu imaginile îngrozitoare cu plămâni înnegriți sau dinți stricați care sunt afișate în prezent pe pachetele de țigări, afirmând că o strategie similară ar trebui folosită la „punctele de vânzare a combustibililor fosili”.
Autorii sugerează că dacă benzinăriile sau facturile de energie ar folosi imagini asemănătoare, „aceste avertismente pot schimba atitudinea și comportamentul”, comparând mașinile cu benzină sau motorină sau încălzirea locuinței cu niște vicii.
„Fumatul nu mai este considerat o alegere normală de viață, ci o dependență nocivă pentru indivizi și pentru cei din jurul lor. Combustibilii fosili sunt și ei nocivi pentru alții prin intermendiul mediului ambiant poluat, responsabil de circa 3,5 milioane de morți premature anual, ca și prin schimbările climatice, care reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea generației actuale și a celor viitoare”, scrie articolul.
Etichetarea și prezentarea efectelor asupra sănătății sau asupra mediului sunt necesare, cred autorii, pentru „a sensibiliza oamenii față de consecințele acțiunilor lor” și pentru a schimba opiniile climato-scepticilor, mai arată autorii articolului.
Nu doar că oamenii trebuie „sensibilizați” prin imagini șocante să folosească gazul, petrolul sau alți combustibili fosili, dar, spun „savanții”, avertismentele trebuie să ducă la o „stigmatizare” a folosirii energiilor ne-relefolosibile, asemănătoare cu stigmatizarea de care au parte în prezent fumătorii și fumatul, care „este considerat acum în general ca antisocial”.
Etichetele, mai arată articolul, nu pot fi aceleași pentru toate țările, ci trebuie să fie „adaptate din punct de vedere cultural”, prioritatea trebuind accordată țărilor dezvoltate din punct de vedere economic.
Unul dintre semnatarii articolului este Mike Gill, fost director de sănătate publică din zona de sud-est a Angliei, care,în mai 2018, a semnat în același ziar un editorial cu titlul: „Brexitul este dăunător pentru sănătatea noastră”.
Deși ideea pare fantezistă, totuși ea a început deja să se aplice în Canada, unde autocolantele pe care scrie „schimbare climatică” sunt obligatorii pe pompele de benzină North Vancouver, Canada, încă din 2015. Localitatea americană Cambridge din statul Massachusset a adoptat în ianuarie o lege similară.
Iar în Suedia, „eco-etichetele” devin obligatorii din luna mai 2020.