Proprietarii de case și apartamente cu centrale pe gaz vor plăti o taxă de poluare. Această decizie a fost luată după 30 de ore de negocieri dure. Eliminarea dreptului industriașilor de a polua gratuit, impozitarea emisiilor de gaze de încălzire și a automobilelor, crearea unui fond social pentru tranziție: acestea sunt doar câteva dintre prevederile acordului încheiat sâmbătă seara cu privire la o reformă cuprinzătoare a pieței carbonului.
După mai bine de 30 de ore de discuții intense, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns peste noapte la un acord pentru a crește obiectivele și a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului, potrivit unui comunicat de presă al PE.
UE va elimina treptat cotele de emisii gratuite
În prezent, pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie (oțel, ciment) din UE trebuie să cumpere „permise de poluare” din cadrul schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), instituită în 2005 și aplicabilă la 40% din emisiile continentului. Cotele totale create de țări au fost reduse în timp pentru a-i determina pe acești mari producători să polueze mai puțin.
Reforma propusă în iulie 2021 de către Comisia Europeană urmărește să consolideze acest obiectiv pentru a îndeplini dezideratele de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde al UE. Pe baza acordului încheiat, ritmul de reducere propus va accelera până la o reducere de 62% până în 2030 față de 2005 (de la un obiectiv anterior de 43%), ceea ce înseamnă că marile companii industriale vor fi obligate să își reducă emisiile cu 62%.
În schimbul introducerii unei „taxe pe dioxid de carbon” la frontieră, UE va elimina treptat cotele de emisii gratuite pe care le-a distribuit până acum industriașilor europeni pentru a le permite să concureze cu țările terțe. Cel puțin 48,5 % din aceste „cote de poluare" gratuite vor fi eliminate până în 2030 și vor dispărea complet până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unor controverse aprinse între Parlamentul European și Consiliul UE.
UE va propune crearea unei a doua piețe a carbonului
Un alt punct controversat al reformei este faptul că executivul UE va propune crearea unei a doua piețe a carbonului (ETS2) pentru încălzirea casnică și combustibilii rutieri. Îngrijorați de impactul social al unui astfel de cost suplimentar, deputații europeni au cerut ca măsura să se aplice inițial clădirilor de birouri și camioanelor grele.
În cele din urmă, s-a decis că gospodăriile vor plăti un preț pentru emisiile de carbon cauzate de utilizarea combustibililor auto și a încălzirii cu gaz începând cu 2027, dar acest preț va fi limitat până în 2030. În cazul în care creșterea bruscă a prețurilor la energie continuă, punerea în aplicare va fi amânată cu un an.
Veniturile noii piețe a carbonului vor intra într-un „Fond social pentru climă” în valoare de 86,7 miliarde de euro, creat pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile vulnerabile în tranziția energetică.