Propria minte, cea mai buna pastila

Propria minte, cea mai buna pastila

Un pacient convins ca a primit tratamentul cel bun se va plange mai putin de dureri, sustin cercetatorii germani.

Cand pacientii au convingerea ca un tratament primit ii va scapa de durere, o regiune a creierului responsabila cu managementul durerii se activeaza. Astfel, se produce mai multa endorfina, hormonul care da senzatia de bine. Rezultatul: pacientul se va simti mai bine, indiferent daca tratamentul functioneaza sau nu.

Cercetatorii de la Universitatea din Hamburg (Germania) au incercat sa explice mai bine acest efect, cunoscut sub denumirea de placebo, intr-un studiu prezentat recent la Simpozionul International de Rezonanta Magnetica de la Berlin.

Descoperirea intareste dezbaterile potrivit carora efectele tratamentelor se datoreaza si convingerii pacientilor ca ele functioneaza, nu numai substantelor active pe care le contin, sustin specialistii citati de publicatia britanica „The Times”. Mai mult, studii anterioare arata ca numai 25% din efectul antidepresivelor este dat de substanta activa din pastile.

Voluntari monitorizati cu RMN

In cadrul studiului cercetatorilor de la Universitatea Hamburg s-au monitorizat 19 voluntari, carora li s-a scanat creierul cu rezonanta magnetica.

Acestora li s-a aplicat pe ambele maini aceeasi crema, dar li s-a spus ca pe una dintre maini este o crema de calmare a durerilor. Persoanele implicate in studiu au fost scanate cu rezonanta magnetica in timp ce un laser le „intepa” pielea.

Voluntarii au invocat mai putina durere in mana pe care credeau ca li se aplicase anterior crema de calmare a durerilor. In plus, si in creier s-a inregistrat o activitate mai scazuta in zona asociata durerii.

„Cand participantii au crezut ca li s-a aplicat crema antidurere, o parte a creierului asociata cu managementul durerii si-a intensificat activitatea. Aceasta regiune este foarte bogata in receptori pentru opiacee si semnalizeaza eliberarea acestora (n.r. - cum este morfina, folosita pentru calmarea durerilor)”, subliniaza profesorul Christian Buchel, conducatorul studiului.

„Daca nu am avea acesti receptori, am putea lua morfina in nestire si nu s-ar intampla nimic deoarece corpul nu ar avea mijloace prin care sa o decodifice”, adauga doctorul de familie Remus Lupu.

Ne puteți urmări și pe Google News