Propranololul face creierul să uite dependenţa de cocaină

Propranololul face creierul să uite dependenţa de cocaină

O descoperire făcute de cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee va sta la baza realizării primului medicament pentru tratarea dependenţei de cocaină.

Cercetarea a demonstrat că propranololul, un blocant al receptorilor beta-adrenetici, folosit în tratarea persoanelor hipertensive şi a celor ce suferă de anxietate, ajută creierul să uite din informaţiile legate de consumul de cocaină. Acest lucru este cu atât mai important cu cât recidivele sunt cauzate tocmai de amintirile perioadei de dependenţă. Pentru a crea un medicament care să împiedice recidiva, următorul pas este identificarea exactă a locului din creier care este direct influenţat de propranolol.

Terapie şi propranolol O altă descoperire importantă este identificarea principalelor elemente din creier resposabile de înlocuirea amintirilor legate de cocaină cu unele care nu implică informaţii legate de droguri. În tratarea dependenţei de cocaină se utilizează în prezent terapia prin expunere, care constă în expunerea pacientului la stimuli care provoacă pofte nesatisfăcute. Practicând acest lucru în mod repetat, poftele se diminuează.

Ne puteți urmări și pe Google News