Propaganda lui Vladimir Putin distruge familiile din Rusia. Generațiile sunt expuse minciunilor lansate de la Kremlin

Propaganda lui Vladimir Putin distruge familiile din Rusia. Generațiile sunt expuse minciunilor lansate de la Kremlin Sursa: Moskva News Agency

Războiul din Ucraina a provocat foarte multe probleme pe plan intern, în Rusia. Multe familii se destramă din cauza membrilor care sunt în total dezacord în ceea ce privește invadarea țării vecine.

În Rusia este un conflict ideologic la nivel național, o dispută între generații. Tinerii se opun invaziei din Ucraina, în timp ce persoanele care au ajuns la vârsta a treia dau crezare propagandei făcute de la Kremlin.

Conflicte interne în familiile din Rusia, din cauza războiului cu Ucraina

La trei zile după invazia Rusiei în Ucraina, Victoria Gogh și-a dat seama că mama se îndepărtează de ea. „Am observat la telefon că mama a început să repete papagalicește poveștile guvernului despre acest război – că numai NATO este de vină, că Rusia nu a avut de ales și a trebuit să se apere”, spune doamna Gogh, în vârstă de 28 de ani, consultantă de modă, originară dintr-un orășel din Siberia, care însă s-a mutat la Moscova.

„Mi-am făcut o misiune din a încerca să îi schimb părerea, să-i arăt ce se întâmplă cu adevărat”, afirmă dna Gogh, care în mediile sale de socializare s-a opus ferm invaziei ruse. Decizia lui Vladimir Putin de a începe un război cu țara vecină a dezbinat multe familii de ucraineni, având în vedere că bărbații au trebuit să rămână să lupte în timp ce restul familiei a fugit din calea violențelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propaganda de la Kremlin are adepți în rândul persoanelor în vârstă

Dar Rusia s-a confruntat și ea cu propriile dezbinări din sânul familiilor – între cei care sprijină războiul și cei care i se opun. Deseori, această dezbinare se întinde peste generații întregi. „Pe scurt, este mai puțin probabil ca tinerii ruși să manifeste sentimente antiucrainene. Am asistat la proteste împotriva războiului la care au participat mulți tineri”, afirmă Andrei Kolesnikov de la Carnegie Moscow Center. „O bună parte din felul în care este perceput războiul depinde de sursa ta de informații. Dacă te uiți la televizor, ești pur și simplu înclinat să adopți linia oficială. Iar oamenii mai în vârstă se uită mai mult la televizor”.

Mai demult, sondajele constatau că televiziunea rămâne pentru ruși principala sursă de informații, peste 60% din populație bazându-se pe informațiile furnizate de ea. Rușii în vârstă de peste 65 de ani se uită mai mult la televizor decât cei sub 25 de ani. Toate forțele presei rusești de stat s-au mobilizat ca să descrie războiul drept o ‘operațiune militară specială’, menită să elibereze Ucraina și să-i apere pe cetățenii din Donbas de ‘genocidul’ ucrainean. Imaginile cu bombe rusești care cad în diverse orașe au fost considerate drept făcături ale taberei ucrainene, conform RADOR, care citează publicația The Guardian.

Rușii nu mai au acces la Facebook, Twitter și Instagram

„Vedem că majoritatea rușilor par să sprijine acțiunile țării, cel puțin așa cum sunt ele prezentate de presă”, spune Kolesnikov. El afirmă că nu este deloc surprinzător, dată fiind gravitatea subiectului, că războiul a dus la tensiuni între familii și prieteni. „Oamenilor le este foarte greu să accepte că ‘băieții răi’ se află de fapt în tabăra lor”.

Victoria Gogh, care, săptămâna trecută, s-a hotărât să părăsească țara după ce a fost arestată pentru că a participat la o demonstrație de protest din Moscova, afirmă că, în cele din urmă, a reușit s-o convingă pe Svetlana, mama ei, de „rolul zdobitor” al țării în război. „Dar acum trebuie să-i conving pe verii și pe unchii mei mai în vârstă. Am o listă întreagă”, glumește ea. Se pare că „misiunea” ei va deveni și mai grea.

Vineri, Rusia a anunțat că blochează accesul pe Instagram, la doar câteva zile după ce a făcut același lucru cu Facebook și Twitter. Anihilarea mediilor de socializare – una dintre puținele surse de presă independentă care mai rămăseseră – va restricționa și mai mult accesul la informațiile externe despre război, totodată sporind influența presei de stat.