Preşedintele Turciei Abdullah Gül a semnat astăzi legea care permite bărbaţilor de peste 30 de ani să evite serviciul militar obligatoriu în schimbul achitării a 30.000 de lire (circa 12.100 de euro), potrivit agenţiei Anadolu, preluată de EFE.
În Turcia nu este recunoscută "obiecţia de conştiinţă", iar cei care refuză să presteze serviciul militar sunt pedepsiţi cu închisoarea.
De noua lege, cu o valabilitate de numai şase luni, vor beneficia aproximativ 100.000 de bărbaţi, potrivit estimărilor, adică 20% dintre cei 460.000 de bărbaţi care au în prezent vârsta cerută pentru serviciul militar, potrivit datelor Ministerului turc al Apărării.
Cetăţenii turci rezidenţi în străinătate vor putea evita serviciul militar în schimbul plăţii a 10.000 de euro. Presa turcă estimează că, prin această lege, statul ar putea încasa în următoarele luni circa 1,2 miliarde de euro, mai scrie EFE, preluată de Agerpres.
Legea a făcut obiectul unei mari polemici în cursul procedurii parlamentare, considerându-se că pune greutatea apărării naţionale pe umerii celor mai puţin avuţi.
În fiecare an, zeci de soldaţi turci mor în luptele împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, în afara legii), în sud-estul ţării. Marea majoritate a victimelor sunt tineri recruţi aflaţi în serviciul militar obligatoriu, care este de şase luni pentru cei cu studii universitare şi de 15 luni pentru toţi ceilalţi.
Această lege nu este prima de acest fel, deoarece în anii 1987, 1992 şi 1999 s-a făcut acelaşi lucru pentru a reduce surplusul de recruţi, adaugă sursa citată.