Ciolacu i-a promis șefului Pentagonului că vom continua să alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare

Ciolacu i-a promis șefului Pentagonului că vom continua să alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare Sursă foto: gov.ro

Delegația condusă de Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Lloyd Austin și cu Antony Blinken. În cadrul întrevederilor cu oficialii americani premierul a reiterat poziția României în cadrul alianței NATO.

Aflat în vizită de lucru la Washington, premierul Marcel Ciolacu a reiterat poziția României în ceea ce privește aportul țării noastre în cadrul alianței NATO. Astfel, Guvernul va aloca în continuare 2,5% din PIB pentru apărare.

Marcel Ciolacu, întrevedere cu Antony Blinken și Lloyd Austin

În ceea ce privește securitatea flancului estic al grupului politico-militar, premierul pledează pentru creșterea numărului de trupe în Marea Neagră. În prezența secretarului de stat al Apărării, Lloyd Austin, Marcel Ciolacu a evidențiat importanța parteneriatului cu Statele Unite în chestiuni de securitate și în materie de cooperare economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, diplomatul american a remarcat rolul României în securizarea situației reginoale, perturbată de războiul dn Ucraina. Progresele României în domeniul securității cibernetice precum modernizarea infrastructurii și echipamentele militare au fost de asemenea apreciate de diplomatul american.

Discuții pentru includerea României în programul Visa Waiver

Delegația condusă de Marcel Ciolacu s-a deplasat ulterior la Departamentul de Stat, nde s-a întâlnit cu Antony Blinken. În cadrul discuțiilor cu șeful diplomației americane, Ciolacu a ridicat problema vizelor pentru cetățenii români.

Condițiile programului Visa Waiver reprezintă în continuare un impediment pentru românii care vor să călătorească în Statele Unite. În acest sens, prim-ministrul Ciolacu a transmis că România contează pe sprijinul membrilor de seamă ai Congresului american pentru ca țara noastră să îndeplinească anul viitor condițiile necesare.

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu de la Washington

Sursă foto : Arhiva EvZ

Marcel Ciolacu: „Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite”

Separat de aceste aspecte Antony Blinken și Marcel Ciolacu au discutat despre consolidarea relației bilaterale în cadrul parteneriatului strategic încheiat între Washington și București.

Securitatea energetică și situația din bazinul Mării Nergre au fost de asemenea subiecte atinse de cele două delegații Precum și rolul pe care-l poate avea România în reconstrucția Ucrainei.

„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar și de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esențială pentru o securitate națională puternică.

Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională, prin investiții comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce privește fabricarea de  muniție, precum și transferuri tehnologice și specializarea forței de muncă autohtone”, potrivit gov.ro

Ciolacu a fost însoțit la întrevederea de la Washington de ministrul român al Apărării, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Economiei.