Promisiuni pe care trebuie să le respecte. Ce va conține sigur viitoarea Lege a pensiilor

Promisiuni pe care trebuie să le respecte. Ce va conține sigur viitoarea Lege a pensiilor

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că a terminat mult așteptata lege care va face dreptate românilor ieșiți din activitate. Doar că, supriză, nu a compus o singură variantă, ci mai multe. Coaliția o va alege pe cea fi nală. Toate aceste proiecte au, însă, câteva puncte pe care le știm deja.

Potrivit site-ului CNPP, legislația actuală în funcție de care sunt stabilite pensiile și drepturile pensionarilor cuprinde: 18 legi, 53 de ordonanțe și 36 de hotărâri de guvern. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, în nenumărate rânduri, că are de gând să reunească toate actele normative într-unul singur. Deunăzi, însă, aflăm că nu i-a ieșit doar un proiect. „Variantele Legii pensiilor sunt gata. Pentru că nu am vrut să avem doar o singură variantă, am vrut să dăm posibilitatea coaliţiei să aleagă din mai multe. Sigur că vor avea mai multe dezbateri în interiorul coaliţiei şi după aceea vom putea să venim cu varianta, să o prezentăm şi publicului. (...) După ce vom avea varianta aleasă de liderii coaliţiei vom putea scrie textul final, pe care să-l trimitem Parlamentului undeva în luna octombrie. (...) Nu ştim exact, dar dacă se va întâmpla ca la Legea salarizării, înseamnă că vom avea legea gata undeva în luna decembrie”, a explicat ministrul, la Antena 3. Toate variantele viitoarei legi a pensiilor au, însă, câteva puncte comune, în sine promisiuni din programul de guvernare cu care Coaliția a câștigat alegerile anul trecut. Iată care sunt acestea.

Punctele care sunt sigure

În primul rând, viitorul act normativ va statua majorarea etapizată a punctului de pensie, al cărei prim-pas a fost deja realizat, la 1 iulie anul curent, când indicativul a ajuns la 1.000 de lei (de la 917,5 lei). Potrivit programului de guvernare acesta ar urma să mai crească în anii urmăritori, în trei etape, iar după cea finală, din 2020, urmând să ajungă la 1.775 de lei. „Trebuie să crească pensiile, deoarece acestea sunt foarte mici şi pensionarii sunt la limita supravieţuirii”, a justificat, mereu, ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un al doilea punct sigur îl va reprezenta facilitatea acordată mamelor cu 3 sau mai mulți copii de a ieși la pensie cu 6 ani mai devreme. „Încurajăm natalitatea”, a explicat Lia Olguța Vasilescu, atunci când a fost criticată pe această temă.

Ar trebui, de asemenea, să nu avem surprize în ceea ce privește vârsta standard de pensionare, despre care ministrul dă asigurări că nu va fi majorată peste 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați cât este acum. „Nu scrie nimic în programul de guvernare și nici nu am modificat aici referitor la vârsta de pensionare”, a afirmat ea, la Realitatea TV.

Inechitățile vor fi eliminate

Nu în ultimul rând, viitoarea lege a pensiilor ar urma să elimine dintre pensionari. În acest moment, spre exemplu, sunt pensionari care (unii) n-au mucit o zi în viață, dar primesc pensie minimă garantată de stat - de 520 de lei -, în condițiile în care alți pensionare care au muncit și contribuit câtre stat doar câțiva ani (până în 15) primesc aceeași sumă. O a doua inechitate care trebuie îndreptată ar fi aceea că oameni care au ocupat aceleași posturi, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, au pensii unii mai mici decât ceilalți. „De-a lungul timpului s-a încercat în Parlament repararea acestor inechităţi. Totul se poate regla numai printr-o lege nouă”, susținea Vasilescu, după o întâlnire avută săptămâna aceasta cu lideri sindicali. 

Pensiile speciale, rezolvate rapid

„Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. (...) După apariţia Legii salariză- rii ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi (salariile aflate în plată - n.r.), vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Practic, din 15 septembrie toate pensiile speciale urmează a fi indexate cu rata inflației, și nu calculate în funcție de salariul aflat în plată, ca în prezent. „Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a subliniat Vasilescu.

Vor fi cel puțin trei mari recalculări

În primă fază, odată ce va fi adoptată noua lege, toate pensiile vor fi recalculate. Numai că, fiind vorba de mai mulți parametri care vor fi modificați, recalcularea după viitorul act normativ va dura mai mult și va implica modificări în sistem. „Am constituit echipele de la Casele de Pensii. După ce vom avea varianta aleasă de liderii coaliției, vom putea trimite textul final Parlamentului, undeva în luna octombrie (...) dar nu pot să dau un termen foarte exact, pentru că nu mai depinde de ministerul nostru. Să nu uităm că sunt peste 5 milioane de pensionari în plată la ora actuală, cărora va trebui să li se calculeze pensia, presupune și o reorganizare a Caselor de Pensii din fiecare județ”, a explicat ministrul. Această primă recalculare ar urma să se termine undeva pe la mijlocul lui 2018. După aceasta, vor mai fi una în 2019 și o a doua în 2020, date de creșterea etapizată a valorii punctului de pensie.