Ziua Internationala a Muncii, sarbatorita cu proteste si lupte de strada.
Ziua de 1 Mai a fost marcata in lume de manifestatii de amploare, arestari, focuri de avertisment trase de politisti si violente de strada, releva AFP. Incidente au avut loc in special in Macao, Turcia, Iran, Germania, si chiar si in pasnica Elvetie, iar manifestatii pasnice in Rusia, Italia si Thailanda. La polul opus s-a situat China comunista, unde oamenii au preferat sa plece in vacanta de primavara de trei saptamani.
In Iran, cateva sute de muncitori au manifestat la Teheran cerand mai multa dreptate si acuzand incapacitatea autoritatilor de a le oferi conditii mai bune de trai. Politia a dispersat rapid manifestantii.
In Asia, in regiunea administrativa Macao, un milion de persoane au protestat fata de imigratia clandestina a chinezilor, atrasi de locurile de munca din capitala mondiala a jocurilor de noroc.
Totusi, in multe alte zone manifestatiile au fost pasnice. Circa 100.000 de persoane au demonstrat la Torino, orasul-simbol al industriei italiene, pentru a denunta accidentele de munca, care se soldeaza anual cu 1.200 de morti si 20.000 de raniti.
In Rusia, zeci de mii de persoane au iesit in strada pentru a cere salarii si pensii mai mari. In Cuba, milioane de oameni au asteptat cu sufletul la gura ca presedintele Fidel Castro sa vina in Piata Revolutiei din Havana la festivitatile care marcheaza sarbatoarea de 1 Mai. „El Lider Maximo” nu si-a facut insa aparitia la tribuna.
Sute de arestari
Proteste laice si sindicaliste la Istanbul
Cele mai grave violente s-au produs in Turcia, la Istanbul, unde politia s-a vazut nevoita sa traga focuri in aer pentru a dispersa manifestantii care devenisera violenti. Potrivit autoritatilor locale, aproape 700 de demonstranti, printre care mai multi lideri de sindicat, au fost retinuti, iar 23 de persoane au fost ranite sau afectate de gaze lacrimogene.
In mai multe cartiere, fortele de ordine au fost nevoite sa recurga inclusiv la gaze iritante si tunuri de apa pentru a imprastia oamenii care voiau sa organizeze o manifestatie, in ciuda interdictiei primariei.
Acestia voiau sa se adune in zona unde, la 1 mai 1977, persoane inarmate neidentificate au deschis focul asupra unei multimi de cateva zeci de mii de demonstranti care celebrau Ziua Muncii, provocand panica generala.
34 de persoane au murit in acel incident. In cartierul Harbiye, situat in apropiere de Piata Taksim, politistii au tras mai multe salve de avertisment pentru a dispersa un grup de manifestanti care aruncau cu pietre si voiau sa forteze trecerea.
Incidentele survin in contextul in care situatia de pe scena politica este extrem de tensionata din cauza controverselor aparute pe tema alegerii presedintelui de catre parlament.
Candidatura lui Abdullah Gül, propus pentru aceasta functie de partidul de guvernamant, a starnit numeroase proteste. Duminica, zeci de mii de turci, adepti ai secularismului, s-au adunat pe strazile Istanbulului pentru a protesta fata de guvern, criticat dur pentru ca ar tolera activitatea unor cercuri islamice radicale.
Impreuna Impotriva angajatorilor
Metalurgistii romani la Poarta Brandenburg
La manifestatia de la Berlin a participat si o delegatie a Cartelului Alfa, onorand astfel, alaturi de colegi din Franta, Cehia sau Turcia, invitatia facuta de reprezentantii DGB (Deutsche Gewerkschaftsbund), federatia IGMetal.
„Am venit sa sarbatorim 1 Mai si sa punem la punct, impreuna cu sindicatele din Europa, un program comun prin care sa sustinem interesele angajatorilor in fata companiilor multinationale”, a declarat, pentru EVZ, Alexandru Rus, prim-vicepresedinte al Federatiei Nationale a Siderurgistilor Metarom. Acesta si-a manifestat regretul ca, in Romania, oamenii se tem de astfel de manifestari de 1 Mai, pentru ca, „ in mod gresit, sarbatoarea este asociata cu comunismul, desi are o semnificatie mult mai importanta”.
Cu un discurs destul de lung, tinut in romaneste si tradus stangaci, Rus a sustinut, in fata demonstrantilor adunati la Poarta Brandenburg, dreptul la un loc de munca si un salariu minim decent. „Daca vom aplica politici comune la nivel european, ii vom putea impiedica pe angajatori sa se mute dintr-o tara in alta, in functie de conjuncturi”, a spus Rus.
Ziua de 1 Mai a fost marcata in Germania si prin „traditionalele” confruntari dintre manifestantii de extrema-stanga si fortele de ordine. Tulburarile au inceput inca din noaptea de luni spre marti, cand politia berlineza a arestat 61 de persoane.(Teodora Trandafir, din Berlin)