Producătorii şi furnizorii de tractoare şi utilaje agricole aşteaptă încă să semneze contractele cu Fondul de Mediu şi să li se repartizeze cotele din plafonul total de 100 milioane lei.
Deşi oficial s-a dat startul la „Rabla” pentru tractoare, programul gu vernamental e tot înţelenit. Pe 18 martie, ministrul mediului, Laszlo Borbely, anunţa că de a doua zi fermierii sau persoanele interesate de achiziţionarea de tractoare sau utilaje agricole noi pot merge la REMAT să le predea pe cele vechi, dar în realitate situaţia este alta. Asta pentru că firmele înscrise în program încă nu au semnat contractele cu Administraţia Fondului de Mediu (AFM).
Mai mult, în piaţă, nu se ştie când programul va deveni efectiv operaţional. „Noi ne-am înscris, suntem producători validaţi, dar urmează perioada de contestaţii. Teoretic, programul a demarat, practic, încă nu”, ne-au declarat reprezentanţii Tractoare Hoyo.
„Firmele acreditate trebuie invitate să semneze contractul cu AFM, e un prim pas pentru demararea programului. Ştiu că săptămâna viitoare ne cheamă să încheiem contractele”, susţine Cornel Botezatu, director de vânzări la Mecanica Ceahlău.
„Prima dată omul trebuie să meargă la vânzător, să primească acceptul de la el, apoi vine la REMAT. Până acum n-a venit nimeni la noi, pentru că n-are acceptul de la dealer”, a spus Mihai Sofian, CEO Rematholding.
Borbely: Azi se alocă banii
„A fost o perioadă de contestaţii, dar de luni (azi - n.r.) se întruneşte comisia, stabileşte valoarea alocată fiecărui producător şi se afişează pe site. De luni după-amiază, oamenii pot să meargă la companii”, ne-a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Claudia Nester, director de vânzări la General Leasing, susţine, de altfel, că lumea abia se interesează de program. „Suntem în faza de prospectare. Clienţii sunt în special persoane fizice fără potenţă financiară, nici n-au înţeles legea, le explicăm noi şi când aud spun: «Numai atât, de ce nu ne dă statul măcar 50%?». În agricultură sunt probleme”, explică aceasta.
MODIFICĂRI
Fermierii au nevoie de mai mulţi bani
Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, susţine că legea ar trebui să permită mai multor fermieri să se asocieze ca să cumpere un tractor, altfel programul nu va avea efecte.
Potrivit specialiştilor, cel mai căutat tractor în România este cel de 80 CP, care costă 25.000-30.000 euro, în medie, aşadar prima de casare de la stat, de 17.000 lei (4.100 euro) nu acoperă nici 20% din valoarea acestuia. Omul de afaceri Culiţă Tărâţă vrea să ceară modificarea programului pe modelul celui pentru autoturisme: cu 3 vouchere să-ţi iei un tractor nou.