Primul-ministru Emil Boc a semnat alături de premierii Turciei, Ungariei, Austriei şi Bulgariei acordul pentru construirea conductei Nabucco, destinată transportului de gaze naturale în Europa, din Asia Centrală, ocolind teritoriul rus. Documentul a fost semnat şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
România a ales să participe la realizarea gazoductului Nabucco deoarece proiectul este viabil din punct de vedere economic, fiind eficient şi mai puţin costisitor decât alte proiecte din regiune, a declarat, azi, premierul Emil Boc, la plecarea spre Ankara. Premierul a aminitit că Nabucco este, prin decizia Consiliului European din martie 2007, un proiect european prioritar care face parte din culoarul european de tranzit al gazelor naturale din regiunea Mării Caspice şi din Orientul Mijlociu către Europa de Vest.
"Proiectul Nabucco este extrem de important din perspectiva securităţii energetice atât a României, cât şi a altor state membre ale Uniunii Europene şi, din această perspectivă, România va participa la această ceremonie de semnare arătând sprijinul fără echivoc pentru susţinerea acestui proiect atât de important şi din perspectiva diversificării surselor de transport, cât şi a hidrocarburilor", a spus premierul.
"Exemplu de succes" Boc a adăugat că materializarea proiectului Nabucco va reprezenta un exemplu de succes al colaborării Uniunii Europene cu statele de tranzit, respectiv producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.
Premierul a semnat, azi, la Ankara, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabuccco şi declaraţia politică a celor cinci state implicate în realizarea proiectului. Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului.
Guvernul a aprobat, ieri seara, memorandumul care acordă premierului Emil Boc mandatul de a semna din partea României acordul interguvernamental.
Studiu de fezabilitate După mai bine de şapte ani de la primul acord de cooperare, semnat la Viena, pentru înfiinţarea unui consorţiu în vederea efectuării unui studiu de fezabilitate pentru gazoductul Nabucco, reprezentanţii statelor implicate în proiect vor parafa un nou acord la Ankara (Turcia).
Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului. Nabucco urmează să transporte gazele extrase din Azerbaidjan, Asia Centrală, Iran şi Egipt prin Turcia, către Europa.
Gazoductul ar urma să traverseze Turcia pe o distanţă de aproximativ 2.000 de kilometri, din lungimea totală de 3.300 de kilometri, astfel că autorităţile de la Ankara ar urma să beneficieze de 60% din taxele încasate. Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar primul metru cub de gaz ar urma să fie transportat în 2014. Finanţarea, o problemă în perioadă de criză
În termen de şase luni de la semnarea acordului, consorţiul Nabucco va pregăti acorduri de susţinere a proiectului cu fiecare stat implicat, acoperind probleme de protecţia mediului, asigurare, drepturi de proprietate şi transfer de valută, au precizat oficiali turci.
Banca Europeană pentru Investiţii ar putea finanţa până la 25% din costurile proiectului, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a exprimat, de asemenea, interesul pentru a susţine construirea gazoductului. „Proiectul Nabucco este estimat să coste opt miliarde de euro, în timp ce South Stream ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro. Este suficient pentru a demonstra că Nabucco este mai realist”, a adăugat un oficial.
România va fi reprezentată la Ankara de premierul Emil Boc, care va semna acordul interguvernamental. La reuniune vor participa şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi trimisul special pentru energie în Eurasia al SUA.
Gazoductul speranţei
Date tehnice Lungime: 3.300 kilometri Capacitate anuală: 30 miliarde metri cubi Costuri estimate: 8 miliarde de euro Companii implicate: Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania)
NIMIC FĂRĂ RUŞI Rusia poate aproviziona gazoductul Rusia este liberă să participe la aprovizionarea gazoductului Nabucco, iar statele implicate în proiect trebuie s-o accepte ca partener, a declarat, ieri, trimisul special pentru energie în Eurasia al SUA, Richard Morningstar, citat de Reuters.
El a reafirmat opoziţia SUA faţă de aprovizionarea Nabucco cu gaze iraniene, după ce Turcia a anunţat că Iranul ar putea fi implicat în proiect. Rusia dezvoltă proiectul South Stream, rival al Nabucco, cu o capacitate de 63 de miliarde de mc de gaze pe an.
Ştire publicată ieri şi actualizată azi, la 13:00