Proiectul legii limbii de stat din Ucraina loveşte crunt în presa scrisă a minorităţilor. Ce vor fi obligaţi să facă editorii

Proiectul legii limii de stat din Ucraina, deşi a fost dur criticat pe plan internaţional, înaintează pe aceeaşi linie a nerespectării drepturilor minorităţilor.

 

Azi, în Parlamentul din Kiev proiectul acestei legi a fost dezbătut în a doua lectură, anunţă portalul www.bucpress.eu.  

În prima lectură, prin articolul 7, se restrânge dreptul minorităţilor de educaţie în limba proprie.

În acelaşi timp, se prevede crearea, în cadrul Guvernului, a unei funcţii care se va numi Împuternicit pentru Apărarea Limbii de Stat. Acesta va avea între atribuţii să verifice nivelul de cunoaştere a limbii ucrainene de către persoanele care lucrează în instituţiile de stat.

Persoanele care ocupă funcţii în instituţiile publice vor trece printr-un examen, obligatoriu, prin care să demonstreze că stăpânesc limba ucraineană.  

Proiectul se referă şi la presa scrisă. Aceasta va fi editată numai în limba de stat. În cazul unui ziar al unei minorităţi, precum cea română, acesta poate conţine articole în limba română, dar obligatoriu traduse şi în ucraineană. Deci publicaţia va fi bilingvă.

Dacă redacţia doreşte să scoată un ziar numai în limba română, de pildă, atunci editorul e obligat să tipărească, în oglindă, pe cheltuiala sa, un ziar cu acelaşi conţinut editorial, dar în limba ucraineană.