Proiectul care interzice accesul minorilor fără însoțitori în baruri, adoptat de Senat

Proiectul care interzice accesul minorilor fără însoțitori în baruri, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de astăzi, propunerea legislativă care interzice accesul minorilor fără însoţitor în baruri, cluburi şi discoteci unde se comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun. Senatul este primă Cameră sesizată pe acest proiect.

Propunerea de lege pentru instituirea unor măsuri de protecţie a minorilor, iniţiată de către senatorul liberal Sebastian Grabă, a primit un raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei pentru muncă, membrii acesteia propunând, printr-un amendament, modificarea titlului legii în "Lege privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare sănătoasă a persoanelor cu vârsta sub 18 ani".

Potrivit propunerii, "accesul minorilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, neînsoţiţi de părinţi, reprezentant legal sau însoţitor desemnat, în unităţile de alimentaţie publică, cum ar fi baruri, cluburi, discoteci şi altele asemenea în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun este interzis".

De asemenea, legea adoptată de Senat interzice vânzarea băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Se interzice transmiterea cu titlul oneros ori gratuit a băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani", mai prevede propunerea legislativă.

Un alt articol al legii stipulează că operatorii economici sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil interdicţia de comercializare a băuturilor alcoolice şi a produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

"Operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun au obligaţia să verifice vârsta consumatorilor care solicită asemenea produse, atunci când există suspiciune asupra vârstei solicitantului", indică textul de lege.

Nerespectarea prevederilor acestei legi atrage după sine amenzi între 500 lei şi 1.500 lei şi, dacă contravenţia se repetă, poate fi dispusă măsura suspendării activităţii localului pe o perioadă de 30 de zile.

"Constatarea contravenţiilor şi aplicarea acestora se face de către reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, ai Poliţiei locale şi de personalul specializat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor", mai stipulează propunerea legislativă.

Propunerea de lege are caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu unanimitate de voturi (74 de voturi "pentru")