Proiecție omagială pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova

Proiecție omagială pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova Mesaj proiectat pe clădirea Parlamentului. sursa: parlament.md.

Un mesaj comemorativ, ce amintește de Holocaust, a fost proiectat, sâmbătă, pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova.

Parlamentul din Republica Moldova s-a aliniat și în acest an evenimentelor de comemorare a victimelor Holocaustului. Sâmbătă seară, pe clădirea instituției parlamentare a fost proiectat mesajul „WeRemember”.

Obiectivul acestei acțiunii este acela de a promova memoria Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, încheie astfel șirul de evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului desfășurate în Săptămâna Memoriei.

Mesajul ce a fost proiectat pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova

„Holocaustul a fost o tragedie pentru secolul trecut, când milioane de oameni într-un mod barbar au fost omorâți. Noi trebuie să vorbim despre aceste evenimente tragice, aceste atrocități care s-au petrecut inclusiv pe teritoriul țării noastre, să ne referim atât la cei care le-au făcut, cât și la cei care au sărit în ajutor și au salvat vieți riscându-și propria viață”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Anual, la data de 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acest lucru a fost decis prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată în 2005. În Republica Moldova, Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament, după cum notează jurnal.md.

Când reîncep treaba aleșii

Altfel, parlamentarii din țara vecină se pregătesc să înceapă sesiunea de primăvară. A fost anunțată data la care vor reveni la lucru.

Instituția se va convoca în sesiunea ordinară de primăvară 2024, începând cu data de 1 februarie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, prima ședință plenară din sesiunea de primăvară va avea loc joi, 1 februarie. Biroul permanent urmează să aprobe ordinea de zi.