În 33 de ani, Ministerul Culturii a avut 32 de miniștri. Lucian Romașcanu: „Ne rotim mai tare ca antrenorii de la Steaua”

În 33 de ani, Ministerul Culturii a avut 32 de miniștri. Lucian Romașcanu: „Ne rotim mai tare ca antrenorii de la Steaua” Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Actualul ministrul al Culturii, Raluca Turcan, a fost prezent la Sibiu, alături de fostul ministru Lucian Romașcanu. Cei doi i-au acordat cunoscutului om de teatru, Constantin Chiriac, o diplomă de excelență.

Cu acest prilej, senatorul PSD Lucian Romașcanu a precizat că Ministerul Culturii nu poate să fie eficient, din cauza numărului mare de miniștrii pe care l-a avut.

Din 1989, instituția a avut 32 de miniștri, deși, de atunci au trecut 33 de ani. La remanierea oricărui guvern postdecembrist, ministrul care a fost trecut pe listă a fost cel de la Cultură. Din acest motiv, nu a putut exista o politică națională privind cultura.

”Eu am fost al 31-lea şi al 27-lea, doamna ministru e al 32-lea, deci ne rotim mai tare ca antrenorii de la Steaua. Ideea este că, dacă nu putem să avem continuitate prin oameni pe poziţii, că aşa e politica românească, măcar să avem continuitate în proiecte şi ceea ce ne-am propus să facem. Şi mulţumesc pe această cale doamnei ministru că şi-a arătat deschiderea de a duce mai departe ceea ce a fost bun din ceea ce a fost înainte”, a declarat Romaşcanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statistica oficială: 30 de miniștri la 25 de ani

Statistica oficială mai arată că doar doi din cei 32 de miniștri au avut mandate complete de patru ani.

Din calculul matematic rezultă că din cei 33 de ani, opt ani au fost acoperiți de acești doi miniștri, restul de 25, fiind impărațit la 30 de demnitari, ceea ce înseamnă că durata mandatelor a fost de câteva luni.

”Faceţi dumneavoastră socoteala: dacă au fost 32 de miniştri în 33 de ani, în condiţiile în care doi au dus patru ani de mandat, adică opt, mai rămân 30 de miniştri pe 25 de ani. Deci durata medie de viaţă a unui ministru al Culturii în România şi nu numai, la Transporturi la fel, la Sănătate este la fel, este o rotaţie care, din păcate, împiedică continuitatea”, a subliniat el.

Coaliția trebuie să funcționeze până în 2024

Lucian Romașcanu nu a putut spune dacă Raluca Turcan își va putea duce mandatul la bun sfârșit.

Totul depinde de buna funcționare a coaliției de guvernare, compusă din PSD și PNL.

”Depinde foarte tare de ceea ce se întâmplă la nivelul Guvernului. Coaliţia, în principiu, trebuie să meargă până la alegerile următoare. Dacă este vreo fractură, ar fi rău şi pentru ţară. Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla. Există tot timpul poziţionări politice, pentru că vine un an cu patru rânduri de alegeri şi atunci fiecare umblă după electoratul lui, dar şi PSD şi PNL ar trebui şi cel puţin din partea noastră, eu fiind reprezentant al PSD, având şi prim-ministrul acum, responsabilitatea de a duce ţara până la următoarele alegeri, în linişte şi în construcţie, este imensă. Eu sper să fie toată lumea de aceeaşi părere şi să mergem până la capăt împreună”, a mai spus Romașcanu, pentru Agerpres.