Proiect. Polițiștii locali pot avea aceleași drepturi ca angajații de la Interne

Proiect. Polițiștii locali pot avea aceleași drepturi ca angajații de la Interne

La opt ani de la înființare, Poliția Locală ar putea avea propriul statut, așa cum are și Poliția Română. Un proiect de lege se află în dezbaterea Parlamentului, la inițiativa grupului parlamentar al UDMR.

Printre reglementările propuse se numără crearea unor oportunități pentru ca polițiștii locali să se poată transfera în structurile Poliției Române printr-o procedură simplificată. În plus, ar putea beneficia de incadrarea activitatii în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă, ca și angajații MAI.

„Polițiștilor locali trebuie să li se asigure drepturi similare celorlalte structuri de ordine publică”, a precizat deputatul UDMR Szabó Ödön. Inițiativa acestui statut a avut-o Uniunea Sindicatelor Polițiștilor Locali din România care a formulat două proiecte, în anii 2016 și 2017.

„Le-am înaintat Ministerului Dezvoltării dar, până anul acesta, nu am avut niciun răspuns. Parlamentarii UDMR au conexat cele două proiecte, le-au actualizat conform legislației actuale și au înaintat în Senat forma actuală”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, liderul sindicatului, Eugen Țone. Acesta a adăugat că, deși Poliția Locală s-a înființat în 2010, până în noiembrie 2017 nu a existat profesia de polițist local în Clasificarea Ocupațiilor din România. Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în comisiile de specialitate și în plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

 

Ar putea scădea vârsta de pensionare

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „amenințările şi vulnerabilităţile la adresa vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii poliţiştilor locali se înmulţesc”, așa cum a fost cazul poliţistului local Constantin Barbu, de 57 ani, din Drobeta Turnu Severin, ucis de un interlop, în februarie 2016. Odată cu punerea în aplicare a acestor prevederi, polițiștii locali ar putea beneficia și de reducerea vârstei de pensionare. „Este și în interesul cetățenilor, în condițiile în care 65 la sută dintre cei 13.000 de polițiști din întraga țară au vârste cuprinse între 55 și 64 de ani”, a explicat Eugen Țone. În prezent, polițiștii locali se pensionează la 65 de ani, iar salariile sunt cuprinse între 1.570 și 4.000 de lei.

 

În ce condiții pot da amenzi

În proiect se arată că polițistul local trebuie să urmeze cursuri de pregătire în școlile MAI, înainte de încadrare. Prin lege, angajații Poliției Locale se ocupă de asigurarea ordinii publice, de dirijarea circulației, dar și de sancționarea șoferilor care staționează sau opresc în locuri nepermise și care circulă cu autocamioane în zone în care circulația autovehiculelor de peste 3,5 tone este interzisă.

Nu au drept de cercetare a unei fapte penale, care intră în atribuțiile Poliției Române, ci doar de constatare a unei infracțiuni. În atribuțiile Poliției Locale se află, însă, domenii importante precum servicii care gestionează întreaga problematică referitoare la disciplina în construcții, afișajul stradal, protecția mediului și activitățile comerciale în raza de competență.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre