Evenimentul Zilei > Politica > Proiect: Interzicerea transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopții
Proiect: Interzicerea transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopții

Proiect: Interzicerea transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopții

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului silvic, care prevede interzicerea exploatării și a transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopţii.

„În România avem nu unul, ci mai multe acte normative care şi-au propus ca scop să stopeze tăierile necontrolate şi exploatările ilegale de masă lemnoasă din România. Cu toate acestea, aflăm că eficienţa acestor acte normative este scăzută şi că, în continuare, milioane de metri cubi sunt puşi la pământ anual, de multe ori fără ca în locul pădurilor tăiate să existe şi programe de reîmpăduriri. Mai mult, dintr-o ţară vestită pentru cele mai mari populaţii de urşi, lupi sau cerbi, am ajuns să numărăm pe degete exemplarele care mai supravieţuiesc efectelor negative ale activităţilor economice forestiere ilicite, mai ales pe timpul nopţii. De când sunt membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, am citit cu atenţie legislaţia aferentă acestui domeniu şi am rămas uimit să constat faptul că nu există nicio interdicţie expresă, nicio îngrădire minimală privind exploatarea şi transportul de masă lemnoasă din fondul forestier pe timpul nopţii", susţine deputatul PNL, într-un comunicat.

El a precizat că cei care ''s-au lăudat că se luptă cu exploatările ilegale au lăsat portiţa legală ca să se poată exploata şi transporta masă lemnoasă din fondul forestier, pe timp de noapte, atunci când autorităţile de control sunt în afara programului de lucru''.

"În consecinţă, am depus o propunere legislativă care modifică şi completează Codul silvic, în scopul interzicerii exprese a exploatărilor şi transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopţii. Am prevăzut, cum este şi normal, sancţiuni la nivelul amenzilor penale pentru cei care nu respectă norma propusă. Am toată convingerea că persoane care acţionează licit şi sunt autorizate să exploateze nu vor fi afectate în niciun fel de această măsură. Vor avea de pierdut doar cei care au făcut milioane de euro din exploatări ilegale. De câştigat vor avea pădurea şi biodiversitatea tot mai puţină din aceasta, dar şi noi, românii", a subliniat Răcuci.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: