Proiectul lui Dragnea și Tăriceanu legat de Casa Regală, motiv de SCANDAL în Parlament

Proiectul lui Dragnea și Tăriceanu legat de Casa Regală, motiv de SCANDAL în Parlament

Discuții contradictorii au apărut în ședința de marți a Comisiei juridice a Senatului pe marginea proiectului de lege care reglementează statutul juridic al Casei Regale a României. Inițiativa semnată de președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, intrată în procedură parlamentară de urgență, trebuia să primească raport de la senatorii juriști, dar PSD s-a opus ca proiectul să fie discutat azi, în timp ce ALDE și PNL s-au opus, au declarat surse parlamentare, pentru EVZ.

„Săptămâna viitoare va fi o nouă ședință comună cu Comisia de cultură a Senatului pentru discutarea și avizarea proiectului”, au spus sursele parlamentare pentru EVZ. 

La începutul lunii noiembrie, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, președinții Camerei Deputaților și Senatului, au depus în Parlament un proiect de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.
 
Inițitiva prevede „recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia”, se arată într-un comunicat de presă.
 
Proiectul mai prevede un buget anual aprobat de Guvern pentru Casa Regală şi Palatul Elisabeta în folosință pentru următorii 49 de ani. Executivul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, aproximativ 20 de angajați permanenți. Cu toate acestea, șeful Senatului nu a precizat care vor fi cheltuielile, precizând doar că vor varia în funcție de raportul de activitate pe care îl va prezenta anual Casa Regală. 
 
În plenul din 20 noiembrie, Senatul a votat favoarea intrării proiectului de lege în procedură de urgență. Au fost 81 de voturi „pentru” și 19 „împotrivă”.
 
Proiectul vine în contextul în care se discută de aproape un an dobândirea unui statut juridic de către Casa Regală, când Liviu Dragnea a propus guvernului condus de Dacian Cioloș o ordonanță de urgență în acest sens.
 
Opoziția susține că acest proiect ar face Casa Regală dependentă de Guvern și deci subordonată acestuia și vrea să depună amendamente, însă, pentru că puterea dorește să promoveze acest proiect, el ar putea deveni lege chiar de la sfârșitul anului.
 
 
Ea mai precizează că joi seară principesa Maria a ajuns la reşedinţa din Elveţia a regelui. „Principesa Maria a ajuns joi seară la reşedinţa privată din Elveţia a Majestăţii Sale Regelui Mihai.