Primăria Capitalei va încheia un proiect de colaborare cu CFR pentru realizarea acestui proiect. Este vorba despre un tren metropolitan, care ar putea rezolva problema traficului din București. Pentru moment sunt luate în calcul trei trasee prioritare.
Primăria municipiului Bucureşti va încheia cu CFR SA un parteneriat privind realizarea unui proiect ce presupune introducerea unui tren urban şi metropolitan . În ședința de luni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) trebuie să aprobe o hotărâre prin care avizează protocolul cu CFR SA. Acesta a fost deja aprobat de compania feroviară.
Trei trasee prioritare
Protocolul propus de municipalitate CFR SA prevede sprijin de specialitate acordat de către părţile implicate, corelarea proiectelor derulate de Primărie şi companie pentru evitarea dublei finanţări, precum şi iniţierea unor demersuri în vederea includerii intervenţiilor şi investiţiilor necesare atingerii obiectivului general al Protocolului în documente strategice precum strategii regionale, strategii naţionale, memorandumuri, master-planuri de transport, planuri investiţionale, programe de investiţii sau bugete, potrivit news.ro.
Conform referatului de aprobare al hotărârii, Municipiului Bucureşti prin Direcţia Generală Investiţii, a demarat acţiunile pregătitoare pentru proiectului privind dezvoltarea serviciilor de tren urban pe semi-inelul feroviar de nord, fiind vizate ca trasee prioritare: Bucureşti Gara de Nord - Bucureşti Obor, Bucureşti Gara de Nord - Bucureşti Vest şi Bucureşti Vest-Bucureşti Obor.
Va rezolva problema traficului
Proiectul nu este unul nou și a fost anunțat de Nicușor Dan încă din campania electorală. Primarul general a declarat că trenul metropolitan va avea o contribuţie importantă la rezolvarea problemei traficului infernal din Bucureşti. Valoarea proiectului de infrastructură cuprins în PPNR se ridică la peste 500 de milioane de euro.
„Pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existentă a CFR, am propus finanțarea prin PNRR a 9 proiecte complementare. 8 dintre ele dedicate modernizării celor 8 linii de cale ferată și unul dedicat achiziției de trenuri. Lucrările de modernizare a căilor ferate includ reparații capitale ale șinelor, reabilitarea stațiilor existente și construirea de noi stații. Modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere, electrificarea liniilor. Iar în privința mijloacelor de transport avem în vedere achiziția a 50 de trenuri electrice”, a scris Nicuşor Dan, într-un mesaj publicat pe Facebook.