Proiectul va fi pus în aplicare de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale din Braşov, în cooperare cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism a Universităţii din Transilvania.

După cum arată protalul www.brasovultau.ro, acest program va primi o finanţare de 100.000 de euro prin PNDR, măsura axată pe dezvoltarea conceptului de produs local sau lanţ scurt alimentar.

Pe lista intenţiilor se află mai multe puncte de atins în viitorul apropiat. De pildă, crearea unui brand.

Apoi un studiu prin care să fie scoase din arhive reţete culinare vechi de sute de ani. Acestea vor fi introduse în meniurile restaurantelor.

Un magazin al producătorilor tradiţionali, dar şi mai multe puncte pentru desfacerea acestora.

Nu în ultimul rând, dotarea cu echipamentele necesare a unui laborator care să testeze calitatea produselor scoase la vânzare de producătorii tradiţionali. Acest laborator va fi pus la punct în cadrul Facultăţii de Alimentaţie şi Turism.

Dar obiectivul cel mai de seamă este crearea unei reţele de restaurante unde să fie servite exclusiv produse locale.

“Nu în ultimul rând, ne dorim și crearea unei rețele de restaurante care să folosească materie primă locală, direct de la producătorii noștri brașoveni.

Este foarte important ca aceste restaurante care servesc mâncare locală sau tradițională să înțeleagă și să înceapă să utilizeze în bucătărie cât mai multe input-uri locale.

Proiectul va crea legătura dintre furnizori și utilizatori, legătură care este de multe ori evocată de către restaurante ca fiind motivul pentru care nu colaborează cu producătorii locali.

Cei care se vor îndrepta către ofertele micilor producători, vor beneficia de promovare ca utilizatori si susținători ai producătorilor locali”, arată George Cățean, președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Brașov, totodată coorodonator al proiectului.