RCA pentru biciclete și trotinete electrice. Ce prevede proiectul pus în dezbatere publică

Trotinete electrice. Foto: flickr.com

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care face referire la obligativitatea de a avea poliță RCA pentru toți deținătorii de biciclete și trotinete electrice.

Se consideră că este nevoie de asigurare RCA pentru biciclete și trotinete electrice pentru că aceste vehicule pot prova pagube semnificative în trafic.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică face referire la modificare Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule și tramvaie.

Asigurare RCA pentru biciclete și trotinete electrice

„Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulației publicului” se arată în motivarea proiectului.

Modificările conforme cu prevederile Directivei 2021/2118/CE se referă la definiția „vehiculului” și la criteriile tehnice care determină obligația de asigurare.

Aceste modificări extind obligația de asigurare pentru vehiculele care, conform legislației naționale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării. Cum ar fi trotinetele electrice, bicicletele electrice și alte tipuri de vehicule.

De asemenea, proiectul de lege prevede o limitare a acoperirii RCA în funcție de modul de utilizare a vehiculului. Astfel, se elimină situațiile în care accidentele au loc atunci când vehiculele nu sunt folosite în calitate de mijloc de transport.

RCA pentru trotineta electrică / Sursă foto: Arhivă Evz

Limita minimă de despăgubire în asigurarea RCA

Un alt aspect abordat în concordanță cu Directiva europeană face referire la Reglementarea limitelor minime de despăgubire și stabilirea referinței acestora în lei la cursul indicat în directivă.

Dar și la modalitatea de control a asigurării RCA. Se permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic. Fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislația GDPR este respectată.

În plus, se ia în considerare introducerea unui format standardizat la nivel european pentru certificarea istoricului daunelor acoperite de asigurarea RCA a asiguratului.

De asemenea, se propune reglementarea posibilității de suspendare a contractului RCA la cerere. Totul în timpul perioadei de suspendare a înmatriculării vehiculului, cu stabilirea unor obligații în sarcina asiguratului în această perioadă.