Progresul nuclaer al Phenianului SPERIE Coreea de Sud. Preşedintele SUA: Avem o mare problemă

Progresul  nuclaer  al Phenianului SPERIE Coreea de Sud. Preşedintele SUA: Avem o mare problemă

Progresul nuclaer al Phenianului SPERIE Coreea de Sud. Preşedintele SUA: Avem o mare problemă

Serviciul de spionaj sud-coreean a confirmat faptul că în data de 12 februarie Coreea de Nord a efectuat un test reuşit cu o rachetă balistică a cărei rază de acţiune poate depăşi 2000 de kilometri.

Acest bilanţ îngrijorează Coreea de Sud care se declară surprinsă de avansul tehnologic pe care au reuşit nord-coreeni să-l materializeze în testul realizat în urmă cu 2 zile. Mai mult, autorităţile de la Seul  au primit confirmarea din partea serviciilor de “intelligence” că acest scenariu nu este o ficţiune şi că vecinul de la nord poate ameninţa în orice clipă Seulul.

Activitatea oamenilor lui Kim Jong Un în domeniul cercetării nucleare a fost aspru criticată, inclusiv duminică, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate ONU. În cadrul acesteia chiar preşedintele temporar al Consiliului, Volodymyr Yelchenko, a ţinut o cuvântare în care şi-a manifestat dezaprobarea pentru acţiunile Phenianului şi faţă de indolenţa cu care acţionează regimul stalinist al lui Kim.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este de aşteptat ca iniţiativele Coreei de Nord să atragă după ele şi alte sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, cu toate că, la fel ca în trecut, regimul nord-coreean nu pare a reacţiona în funcţie de acestea.

În utlima sa intervenţie referitoare la situaţia din peninsula coreeană, preşedintele SUA, Donald Trump a spus că noi (n.r. SUA) şi aliaţii pe care îi avem în Asia (Coreea de Sud) avem o “mare problemă”

După aproximativ 70 de ani de tensiuni, starea de conflict a rămas constantă, între Coreea de Sud şi Coreea de Nord neexistând oficial niciun sfârşit de război, ci doar un armistiţiu încheiat între ele, din care nord-coreenii s-au retras în 2013. Războiul Corean din 1950-1953 a provocat dezastre pentru ambele părţi, iar această amintire pare să fie şi motivul pentru care niciunul din cele două state nu dă naştere acum unui alt atac de amploare.

Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud reprezintă în acest moment unele dintre cele mai puternice forţe militare ale lumii. Cu circa 3,5 milioane de soldaţi, Coreea de Sud are în prezent una dintre cele mai numeroase armate. Chiar şi aşa, trupele sud-coreene sunt puţine în comparaţie cu cei cinci milioane de soldaţi nord-coreeni şi cu alte cinci milioane disponibile în cazul unui război prelungit. Potrivit politicii Coreei de Nord, populaţia trebuie să pună armata mai presus de orice, chiar şi înaintea mâncării, a combustibililor sau a altor resurse.  Înrolarea obligatorie face ca toţi nord-coreenii să aibă o experienţă militară minimă.

Deşi deţine 605 aeronave de luptă şi 43 de nave de război, tehnologia Coreei de Nord este învechită şi păleşte în comparţie cu resursele militare din sudul peninsulei. Din punct de vedere tehnologic, Coreea de Sud este considerată una dintre cele mai avansate ţări din lume. În plus, produsul intern brut de 50 de ori mai mare decât al nordicilor, face ca investiţiile în apărare ale sud-coreenilor să fie de aproximativ cinci ori mai mari decât ale vecinilor lor.

Alianţele militare încheiate până acum joacă şi ele un rol extrem de important. Dacă nord-coreenii nu pot miza nici măcar pe China, singurul sprijin extern primit de aceştia în Războiul Corean, legătura puternică stabilită între Coreea de Sud şi americani este cea care ar schimba soarta unui nou conflict militar. Cei 30.000 de soldaţi trimişi de Statele Unite pe teritoriul sud-coreean, dar şi cei 3.800 de oameni din Japonia şi cei 5.700 din Guam reprezintă, împreună cu forţele aeriene din regiune, detaliul care ar putea face diferenţa.