Programul privind consolidarea clădirilor pe banii statului a fost modificat. Se pot deconta mai multe tipuri de cheltuieli

Guvernul a modificat programul prin care clădirile cu risc seismic pot fi consolidate cu bani de la stat. Vor putea fi decontate mai multe tipuri de chetuieli. Va fi eliminat și termenul limită de depunere al dosarelor.

Guvernul a modificat, în ședința din această săptămână, programul național prin care clădirile cu risc seismic ridicat pot fi consolidate cu bani de la stat. Vor putea fi decontate și alte tipuri de chetuieli, nu doar cele legate efectiv de lucrările de consolidate.

Modificări importante

Potrivit noului act normativ, în cadrul acestui program național, care a debutat în 3 ianuarie, vor putea fi decontate și cheltuielile legale de elaborarea expertizelor tehnice, dar și cele pentru obținerea certificatului de performanță energetică.

„Modificările pe care le-am adus legii țin de eficientizarea acestui program. În primul rând, s-a extins categoria de cheltuieli eligibile în acest program.

Mai exact raportul de expertiză de risc seismic care trebuie făcut și finanțat de către beneficiar, autoritate locală sau autoritate centrală va putea fi decontat de acum înainte prin acest program. Și cheltuielile legate de raportul de audit energetic necesar pentru eficientizarea energetică a clădirilor vor putea fi decontate prin acest program“, se arată într-o informare de presă a Guvernului.

Termen eliminat

Priviti formei inițiale a legii, cererile de finanțare putea fi depuse doar în primele 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat. Având în vedere interesul foarte mare în ceea ce privește acest program, termenul limită va fi eliminat.

„Avem deja depuse pe platformă 235 de cereri de finanțare, în valoare totală de 4,29 miliarde lei, dintre care 130 de cereri în valoare de 2,97 miliarde de lei pentru consolidare blocuri de locuințe cu risc seismic, iar alte 105 cereri în valoare de 1,32 miliarde de lei care se referă la clădiri de interes public.

O altă modificare adoptată se referă la abrogarea limitării depunerii proiectelor pentru primele 60 de zile după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat. Platforma, în acest moment, pe legislația în vigoare, va fi deschisă până în 20 februarie. Până atunci se pot încărca proiecte. De la 1 august va fi deschisă în permanență.

Anul acesta sunt prevăzuţi în buget 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament. În momentul în care există solicitări mai multe și documentații complete, evident, Guvernul e dispus să majoreze aceste plafoane, pentru că este un interes public general“, se mai arată în informarea de presă.