Programul nuclear al Iranului, lovit de explozii ”misterioase”. Cine sunt sabotorii?

Iranul nu a acuzat pe nimeni pentru exploziile înregistrate în ultima vreme la bazele militare unde se lucrează la rachete sau la programul nuclear. Oficialii de la Teheran s-au mulțumit să declare, însă, că știu cine se află în spatele acestor operațiuni.

Teoretic, în spatele sabotajelor s-ar putea afla oricare dintre cei trei mari dușmani ai regimului ayatollahilor, Statele Unite, Israel sau Arabia Saudită. Ziarul israelian Jerusalem Post notează că „accidentele misterioase”  marchează „o creștere semnificativă a tensiunilor dintre Israel și Republica islamică” și că mulți se întreabă dacă nu cumva armata israeliană și-a extins operațiunile „pentru a viza site-urile nucleare cheie”.

De la bun început trebuie spus că este exclus să fie vorba de o coincidență, dat fiind faptul că s-au produs patru incidente în numai câteva zile. Totul a început joi, cu o explozie la complexul militar iranian Prachin. În timp ce guvernul de la Teheran a spus că explozia a fost cauzată de o scurgere de gaz, fotografiile din satelit par să indice „că explozia a avut loc la o unitate în care se fabrică  rachete”.

A urmat apoi  o altă explozie la un spital din Teheran în care au murit 19 oameni. A doua zi, vineri, s-a înregistrat un incendiu care a provocat mari daune unei clădiri din complexul nuclear de la Natanz, cea mai mare unitate de îmbogățire a uraniului din Iran. Un grup dizident necunoscut anterior a revendicat responsabilitatea pentru acest atac. Sâmbătă, un alt incendiu a fost raportat la o centrală din regiunea Ahvzaz din sudul Iranului, aproape de granița irakiană.

E drept,  explozia de la spital s-ar putea să nu  aibă legătură cu misterioasele „accidente”, dar fiind că Iranul este cunoscut pentru infrastructura sa îmbătrânită. Chiar și așa, însă, nimeni nu-și poate face iluzii că celelalte explozii și incendii  ar fi fost întâmplătoare,

Cu ce vor fi loviți dușmanii Israelului. Dezvăluiri din unitatea secretă 9900

Puterea uriașă a Teheranului. Sunt siliți americanii să atace programul nuclear iranian?

De altfel, Israelul a avertizat în mod repetat Teheranul în legătură cu ambițiile nucleare și aspirația acestei țări de a deveni hegemonul regiunii.  Israelul a recunoscut  sute de atacuri aeriene ca parte a campaniei sale de „război între războaie” pentru a preveni transferul armelor avansate  către milițiile Hezbollah care acționează în Liban și Siria, de unde ar putea acționa cu ușurință împotriva Israelului:

Șeful Statului Major al Forțelor Armate Israeliene , lt.-Gen. Aviv Kochavi, a avertizat că Iranul a devenit cea mai periculoasă țară din Orientul Mijlociu și că „a înregistrat progrese semnificative cu programul său nuclear, dar [amenințarea nucleară] nu mai este singura. Iranul deține și arme convenționale” extrem de periculoase.

 

Duminică, vorbind cu Radio Army, ministrul Apărării, Benny Gantz, a negat că Israelul ar fi fost în spatele exploziilor și incendiilor, spunând că „nu orice incident dinn Iran are neapărat ceva de-a face cu noi ... Toate aceste sisteme sunt complexe, au un nivel de siguranță foarte ridicat. constrângeri și nu sunt sigur că (iranienii) știu întotdeauna să le mențină. "

La rândul său, ministrul de externe, Gaby Ashkenazi, a afirmat că Israelul are „o politică de lungă durată pe parcursul multor administrații de a nu permită Iranului să aibă cpacități  nucleare. Acest regim [iranian] cu asemenea capacități ar fi o amenințare existențială pentru Israel”, notează Jerusalem Post .

Pentru  a contracara acestă amenințare,  Armata Israeliană a înființat un departament care să consolideze capacitățile de atac ale armatei, inclusiv în ceea ce privește  sfera cibernetică. De asemenea, e  mai mult ca sigur că atacurile aeriene și actele de sabotaj se vor intensifica în perioada următoare, dacă Iranul nu va renunța cât de curând la ambiția de a deveni o putere nucleară.