O nouă unitate de drone, care va funcționa în cadrul unității VISINT 9900 aparținând Direcției de Informații secrete a armatei israeliene, a fost inaugurată oficial.

Unitatea 9900 este responsabilă pentru colectarea informațiilor vizuale, inclusiv date geografice de la sateliți și aeronave, precum și de a cartografia și interpreta informațiile vizuale pentru trupele de pe câmpul de luptă, precum și pentru factorii de decizie.

Operațiunile unității 9900, care joacă un rol esențial pentru militari în conturarea hărților sale de informații, sunt în general confidențiale.

Direcția de Informații a armatei israeliene a internalizat potențialul uriaș și tendința în creștere de a utiliza aeronave fără piloți.

Unitatea de drone recent inaugurate va fi însărcinată cu colectarea de informații de înaltă precizie și înaltă rezoluție cu ajutorul dronelor multi-rotor și a altor „tehnologii avansate”.

„Dronele vor fi un multiplicator semnificativ al capacității unității 9900 de a furniza informații geo-vizuale. Avantajul recursului la drone multi-rotor este capacitatea de a opera în diferite condiții, ziua și noaptea, în condiții meteorologice schimbătoare, dar și faptul că sunt instrumente relativ ieftine și disponibile”, se arată într-un comunicat al Tsahal (armata israeliană)

Acest anunț este în cadrul programului plurianual Momentum al armatei israeliene, care urmărește creșterea potențialului ei letal, în ce privesc raza de acțiune și precizia.

Potrivit armatei israeliene, noua administrație, condusă de comandantul unității 9900, se va întâlni sub același acoperiș în mod multidimensional, cu trupe și ofițeri din diverse alte unități din domeniile tehnologiei, recunoașterii, cercetării etc.

Șeful Direcției de Informații Militare a Tsahal,  generalul-maior Tamir Heyman, a spus că misiunea dronelor va fi „să pună la dispoziția forțelor de luptă informații de pe teren pentru a răspunde cel mai bine provocării de a expune inamicul”.

Conform noului concept, informațiile vor fi integrate în sistemele de luptă și vor ajunge în mod eficient la trupe.

Soldaților le vor fi oferite imagini precise ale inamicului, analize de teren, evaluări ale inamicului și recomandări cu privire la modul de a ataca eficient.

„Acest lucru va permite concentrarea eforturilor operaționale de-o manieră care să facă lupta mai mortală, mai eficientă și mai rapidă”, au precizat responsabilii armatei israeliene.

Armata israeliană consideră că este de cea mai mare importanță pregătirea militarilor pentru amenințările cu care se vor confrunta în următorii 30 de ani și a dezvoltat în consecință noul plan multianual, cu noi concepte și metode de război care au a fost adaptate la provocările conflictelor urbane.

Potrivit Tsahal, deși există un decalaj între militarii israelieni și inamicii țării, acesta se reduce repede iar Israelul trebuie să profite de oportunitatea strategică de a rămâne cu un pas înaintea inamicului, făcând schimbările necesare în cadrul armatei.

foto: idf.il