Miniștrii de Interne din țările UE s-au întâlnit joi, 12 iulie, în Austria, pentru a discuta colaborarea în combaterea imigrației ilegale.
Este prima întâlnire de acest fel după ce Austria a preluat președinția prin rotație a Uniunii Europene la 1 iulie.
Reuniți în stațiunea Innsbruck, din sudul Austriei, cei 28 de miniștri au încercat să definească ideea încă vagă a „platformelor de debarcare” organizate în Africa pentru imigranții salvați în apele Mediteranei. Această idee a fost adoptată la summit-ul UE tensionat de la Bruxelles, organizat la sfârșitul lunii trecute.
Importantă a fost întâlnirea ministrului de Interne austriac, Herbert Fickl, cu omologul său italian, Matteo Salvini, arhitectul înăspririi atitudinii față de imigranți a Romei.
Liderul formațiunii naționaliste Liga și premierul de facto al Italiei a anunțat cu o lună în urmă că țara sa nu mai deschide porturile vaselor închiriate de ONG-uri care salvează imigranți în Mediterana.
La Innsbruck, Salvini le-a cerut colegilor săi europeni „să nu mai dirijeze spre porturile italiene vase aflate în misiune internațională”.
Ministrul de Interne german, Horst Seehofer, care a sfidat autoritatea Angelei Merkel, anunțând peste capul acesteia că intenționează să oprească la frontieră imigranții care au depus solicitări de azil în alte țări UE, este și el prezent la reuniunea de la Innsbruck, calificată drept „informală”, în cursul căreia nu se vor lua decizii oficiale.
Majoritatea imigranților au intrat în Uniunea Europeană prin Italia și Grecia: de aceea, Seehofer vrea să-i convingă pe omologii săi din aceste două țări să-i primească pe imigranții respinși de Germania.
Dacă Roma și Atena refuză, există temerea creării unui efect de domino, cu imigranții trimiși înapoi de la frontieră la alta, urmând traseul invers celui urmat la intrare.
Seehofer a avut deja o discuție pe această temă miercuri, cele două părți anunțând că ar putea ajunge la o înțelegere în iulie. Totuși Salvini a precizat: „Înainte de a accepta un singur imigrant în Italia, dorim ca Europa să-și apere frontierele externe. Când acest lucru va deveni realitate, vom discuta toate celelalte subiecte.”
Austria dorește să folosească acest nou consens printre europeni: cel al recunoașterii necesității de a zăgăzui fluxurile de imigranți.
„UE a reușit să schimbe paradigma în domeniul imigrației și al azilului”, a declarat entuziasmat Kickl, luni, în fața Parlamentului European. „Mai mult decât a ne concentra pe cotele de primire, astăzi accentul este pus pe protejarea eficientă a frontierelor exterioare.”
Austria vrea să folosească reuniunea informală de la Innsbruck pentru a face un pas înainte în programul său, care conține propuneri mult mai radicale. Între altele, Viena vrea să impună măsura ca în curând să nu mai fie practic posibil să se ceară azil de pe teritoriul UE, toate solicitările trebuind să fie depuse în locuri special amenajate în țări terțe.
Viena mai dorește și crearea în afara UE a unor centre unde să fie trimiși imigranții cărora li s-au respins solicitările de azil și imigranții economici, atunci când nu este posibilă expulzarea lor în țările de origine.
La sfârșitul reuniunii, miniștrii de Interne german, italian și austriac și-au anunțat intenția de a coopera mai strâns pentru a face „ordine” în situația actuală.
„În mod clar, scopul este de a face Europa să schimbe viteza” a declarat ministrul de Interne italian reporterilor, după discuții cu omologii austriac și german.