Program prelungit pentru funcționarii publici care nu folosesc internetul

Program prelungit pentru funcționarii publici care nu folosesc internetul

Parlamentarii USR au inițiat un proiect de lege care, dacă va fi votat, îi va obliga pe funcționarii publici să stea la program prelungit, pentru ca și cei care au program de lucru normal, similar cu al lor, să își poată rezolva problemele administrative sau fi nanciare. Prin urmare, programul lor va fi până la ora 20:00.

Propunerea de debirocratizare se află în dezbatere la Senat, iar dacă va trece de Camera Deputaților, care este cameră decizională, funcționarii publici ar putea să lucreze în schimburi.

 

Să folosească mail și fax

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea legislativă are două articole. Primul prevede modificarea programului și al doilea modificarea Legii în vigoare. Inițiatorii propun ca funcționarii publici să folosească internetul pentru a comunica cu cetățenii, altfel vor pleca mai târziu de la serviciu. „Autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care au program de lucru cu publicul și nu primesc documente prin mijloace electronice de comunicare sunt obligate să asigure accesul cetățenilor până la ora 20, în două zile lucrătoare pe săptămână”, se arată în proiectul de lege.

 

Concediu pentru o cerere la primărie

Deputatul USR Crisitian Ghinea a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că inițiativa a fost propusă de simpatizanții partidului, care s-au plâns că au nevoie de concediu pentru a merge să-și rezolve problemele administrative cu instituțiile statului. „Este o idee care ne-a fost propusă de simpatizanții USR la întâlnirile cu oamenii. Ei s-au plâns că trebuie să meargă pe la ghișee și că trebuie să-și ia liber de la serviciu, sau chiar o zi de concediu ca să meargă la instituții. Atunci, legea spune că pentru instituțiile care nu au toate operațiunile de contact cu publicul online, pentru a fi și un stimulent pentru digitalizare, să treacă la program până la 20, astfel încât cetățenii să meargă acolo după job. Pe lângă faptul că statul îți cere să te deplasezi, te pune pe drumuri, mi se pare absurd să-ți consumi și timpul pentru asta”, a spus deputatul.

Ghinea a mai susținut că e nevoie și de digitalizare, deși a recunoscut că nu toți cetățenii au acces la mail și fax. „Sunt unele instituții la care o mare parte din operațiuni se pot face digital, ca de exemplu ANAF, și sunt instituții mai în urmă. În ceea ce privește primăriile, sunt unele digitalizate, la Cluj de exemplu, dar cele mai multe nu dispun de așa ceva. Noi vrem să impunem această măsură de prelungire a programului și pentru a stimula digitalizarea. Fie funcționarii vor începe și vor termina mai târziu, fie vor lucra în ture, depinde de fiecare șef de instituție. Acest proiect de lege nu poate să rezolve toate problemele. Avem alte propuneri pentru digitalizare, inlcusiv pentru cetățenii care nu au acces. Legea aceasta rezolvă problema oamenilor care se învoiau de la serviciu. Ora 20 oferă flexibilitate pentru cetățeni”, a afirmat deputatul.

Legat de cozile ce s-ar putea forma între orele 19-20, după ce iese toată lumea de la serviciu, Ghinea susține că fiecare instituție trebuie să mute personalul în intervalul orar în care are mai mult public.

 

O hotărâre de Guvern din 2004 stabilește că insituțiile trebuie să aibă program cu publicul cel puțin trei zile pe săptămână până la ora 19, dar și sâmbăta, dar inițiatorii proiectului consideră că o oră în plus va fi benefică pentru cetățeni.