Programul pentru creșterea natalității, un eșec de proporții. Număr minuscul de nașteri

Creșterea natalității. Sursa foto: Melvin1205 | Dreamstime.com

În primul an de implementare a programului de sprijin pentru cupluri și persoane singure în vederea stimulării natalității, rezultatele nu au fost încurajatoare. Ministerul Familiei a făcut publice marți datele referitoare la numărul nașterilor și al sarcinilor.

Programul pentru creșterea natalității, pus în aplicare de Gabriela Firea în calitate de ministru al Familiei, a înregistrat într-un singur an doar șase nașteri și 183 de sarcini în desfășurare.

Această performanță vine în ciuda semnării a 7.917 contracte pentru care au fost deja comandate vouchere.

Doar șase nașteri prin programul pentru creșterea natalității

În cursul primului an de funcționare, comisia de evaluare a Ministerului Familiei a analizat 9.545 de dosare dintr-un total de 11.135 dosare înregistrate pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 de lei destinat procedurilor de fertilizare in vitro.

De la lansarea programului, s-au procesat 2.445 de deconturi la farmacii. Precum și 1.497 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Natalia Intotero dublează numărul de beneficiari

Succesul imens de care s-a bucurat acest program și numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare impun continuarea derulării proiectului și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 de beneficiari/an”, a anunțat ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Potrivit acesteia, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are în procesul de avizare proiectul de hotărâre referitor la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022, care aprobă Programul Social de interes național pentru sprijinirea cuplurilor și a persoanelor singure, în scopul stimulării natalității pentru anul 2024.

Vouchere de 15.000 de lei pentru creșterea natalității

Susținerea pentru cei interesați de programul pentru creșterea natalității se oferă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie. Fiecare în valoare de 15.000 de lei.

Un voucher în cuantum de 5.000 de lei este destinat achiziționării de medicamente specifice. În timp ce al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, este alocat pentru acoperirea costurilor procedurilor medicale prescrise.

Fertilizare in vitro. Sursa foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Criterii de eligibilitate

  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriţi sau nu)/ femeia infertilă să fie cetăţeni români şi să aibă domiciliul în România;
  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriţi sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
  • procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfăşoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României, parteneră a programului, autorizată să desfăşoare acest tip de activităţi;
  • vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 şi 45 ani.