Prognoze negre pentru români: „Toate prețurile vor crește, ca efect de val 2 și val 3”

Prognoze negre pentru români: „Toate prețurile vor crește, ca efect de val 2 și val 3”Sursă: Arhivă EVZ

România va fi lovită din plin de o majorare a prețurilor în următoarele luni de zile. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la evoluția scumpirilor în anii 2020-2021 vor reprezenta baza unor noi valuri de creșteri a costurilor la alimente și utilități, sunt de părere specialiștii din domeniul financiar.

În comparație cu anul 2020, românii au avut de plătit sume colosale de bani, anul trecut, pentru a-și asigura un trai decent. Numai că acesta este doar începutul, criza economică urmând să fie resimțită în valuri. Astfel, anul 2022 nu aduce deloc vești favorabile pentru cetățeni.

„Toate prețurile vor crește, ca efect de val 2 și val 3”

Potrivit datelor publicate de INS, în decembrie 2021, prețul la uleiul alimentar s-a scumpit cu 27.17% față de aceeași perioadă a anului 2020. Cartofii s-au scumpit, de asemenea, cu 24.89%, în același interval de timp.

În ceea ce privește utilitățile, costurile au crescut cu 14.92 procente la energie electrică și cu 51.57 procente la gaze naturale.

„Toate aceste prețuri vor crește în continuare, ca efect de val 2 și de val 3, și se vor vedea în următoarele 3 până la 6 luni, până când se va stinge efectul acestor valuri succesive”, a spus analistul financiar Dragoș Cabat, într-o intervenție la DIGI24.

Românii cu cele mai mici salarii vor resimți din plin criza economică

În altă ordine de idei, evoluția inflației a pus pe gânduri mulți dintre economiști. Schimbările generate de pandemia de coronavirus i-au legat la ochi pe specialiști, care de multe ori se află la cotituri în ceea ce privește emiterea unor prognoze economice.

Iată cum a evoluat inflația în ultimele luni ale anului 2021:

  • septembrie 2021: 6,3%;
  • octombrie 2021: 7,9%;
  • noiembrie 2021: 7.8%;
  • decembrie 2021: 8.2%.

Economiștii spun că inflația ar putea să atingă aproape nouă procente, în cazul în care măsurile de sprijin guvernamentale pentru facturile populației, care expiră în două luni de zile, nu vor fi prelungite sau înlocuite cu altele mai eficiente.

„Problema cea mai mare e că inflația afectează în mod diferit persoane diferite. Cei care au salariile cele mai mici, ei sunt afectați mult mai puternic pentru că coșul lor de consum nu e coșul mediu pe care îl calculează INS”, a spus analistul financiar Dragoș Cabat.

Inflația în zona euro a atins cifre record

Din punct de vedere economic, statele din întreaga lume se află la răscruce. Acțiunile europene au scăzut vineri din cauza îngrijorărilor legate de creșterea inflației și de creșterea numărului de infecții cu coronavirus. Investitorii au fost nesiguri cu privire la modul în care datele privind salariații din SUA vor influența planurile Rezervei Federale de înăsprire a politicii.

Țările din sudul Europei se luptă, la rândul lor, cu datorii din ce în ce mai mari. „Cu o inflație ridicată, datoria guvernamentală se poate „topi”. Țările din sudul Europei, cum ar fi Grecia (210%) și Italia (156%), au datorii mari, iar inflația este în interesul lor și al monedei euro.

Olanda are datorii scăzute, dar nu poate schimba cursul din cauza euro. Dacă Italia dă faliment, înseamnă sfârșitul euro. Datoria lor națională este prea mare pentru a o salva, așa cum are Grecia”, a declarat, recent, Jeroen Dijsselbloem, fostul președinte al Eurogrupului.