PROGNOZA METEO. Incendii catastrofale mistuie Rusia încă din aprilie

PROGNOZA METEO. Incendii catastrofale mistuie Rusia încă din aprilie

În timp ce Rusia provoacă instabilitate și irosește fonduri în anexarea Crimeii și în războiul din estul Ucrainei împotriva forțelor autorităților legitime de la Kiev, un nou episod cu incendii sălbatice s-a abătut asupra zonelor centrale ale țării, mistuind păduri, case, recolte pe zone extinse.

 Dealtfel întâmplarea aceasta subliniază încă o dată lipsa de îmbunătățiri aduse capacității Rusiei de a gestiona urgențele civile și precaritatea instrumentelor existente pentru salvarea vieții cetățenilor săi în aceste condiții.

Anul acesta, incendiile au început în luna aprilie, când vremea în Rusia este una rece, unde doar vântul duce la extinderea incendiilor. Nu suntem în iulie-august când sezonul călduros poate duce la accidente de această factură și a provocat în anii trecuți incendii care au otrăvit Moscova cu fum și au dublat mortalitatea, în timp ce focul a mistuit o întreagă bază de rachete din apropiere de Moscova. În 2010, câteva sute de focuri au izbucnit în zona occidentală, în special din cauza căldurii excesive. Vara lui 2010, din iulie până în septembrie, focurile nu au putut fi stinse, fiind vara cea mai secetoasă și mai călduroasă din istoria Rusiei. Starea de urgență a fost instituită în 7 regiuni din cauza incendiilor și în alte 28 din cauza secetei. Costurile au depășit 15 miliarde de dolari. 56.000 de oameni au murit din cauza efectului combinat al căldurii și fumului declanșat.

În 2012, pășuni uscate și păduri din părți importante ale Siberiei au ars de la începutul lunii iunie. Focul a fost declanșat de cea mai caldă vară din Siberia din ultimii 170 de ani. Temperaturile de 34 de grade au declanșat incendii în estul Rusiei în Krasnoiarsk, Tuva, Irkutsk, Kurgan, și în Republica Khakassia. Orașul Tomsk a fost cel mai calamitat cu peste 10.000 de hectare de vegetație arse în începutul lunii august. Orașul a fost acoperit de fum și smog săptămâni întegi, cu efecte majore asupra populației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 200 de focuri pe 92.000 de hectare în regiuni din Siberia au izbucnit și în 2014, în luna iulie, în regiunile Irkutsk și Krasnoiarsk, extinse pe 60,000 respectiv 19.000 ha. Și pădurile din regiunea Yakutsk erau în flăcări la acea oră. S-au înregistrat peste 12.600 de incendii în Rusia în 2014, cu peste 1,8 milioane de hectare de păduri arse.

În luna aprilie a acestui an nu eram în sezonul obișnuit al incendiilor. Totuși focurile au făcut prăpăd în Rusia începând cu 12 aprilie, în Khakasia și Zabaikalski Krai. Focurile au ucis 29 de oameni în Khakassia, și au rănit cel puțin alți 900, dintre care 77 au rămas în spitale. 1.300 de locuințe au fost arse, iar 34 de sate au fost decimate complet, lăsând fără locuințe 6.000 de persoane. Cel mai lovit a fost satul Shira, unde au ars 420 de case. Peste 10.000 km pătrați au ars cu focuri depășind 3 metri înălțime. 14 aprilie a fost declarată zi de doliu în Khakasia, în timp ce în Zabaikalski Krai, bilanțul a fost 4 morți, 20 răniți, 150 de case arse, 19 sate afectate și circa 107.000 hectare arse către granița cu China și Mongolia. Și în Mongolia interioară au fost arse 85 de clădiri și ferme.

Toate acestea demonstrează nivelul redus de pregătire și acțiune a autorităților de resort în a face față focului, incendiilor de pădure și efectelor secundare asupra populației. Sistemele de urgență civilă din Rusia sunt reunite în subordinea unui minister special al situațiilor de urgență, iar instituția responsabilă de protecția civilă este pe deplin militarizată. Evaluarea completă a sistemului nu a avut loc niciodată și nimeni nu a reflectat la reformarea acestui sistem subfinanțat, folosind, în schimb, bugetul național pentru aventurile militare ale lui Vladimir Putin în Ucraina și aiurea în lume, pentru a revendica statutul de superputere și a revendica un rol preeminent de control pe întreg spațiul post sovietic.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.