Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru zilele următoare, indicând că vom avea parte de o vreme mai mult instabilă, caracterizată de temperaturi ridicate și ploi, în cea mai mare parte a țării.
Oana Păduraru, meteorolog la ANM, a explicat că activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este considerabilă datorită temperaturii ridicate a apei, care favorizează evaporarea și, în consecință, formarea ciclonilor, generând astfel instabilitate atmosferică.
Prognoza meteo pentru săptămâna următoare
În România, începând de duminică seară, se vor înregistra manifestări de instabilitate, însă într-o măsură mult mai redusă decât cele observate în Europa.
„Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone.
Cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”, a spus Oana Păduraru.
Cu toate acestea, prognoza meteo indică temperaturi destul de ridicate, cu temperaturi chiar și de 28 de grade Celsius, în special în Banat și Crișana.
Ne așteaptă ploi și descărcări electrice
Potrivit meteorologului ANM, în săptămâna următoare, deși vor exista și momente cu o instabilitate atmosferică mai redusă, prognoza meteo arată că ne așteaptă precipitații însemnate. Asta în special în regiunile vestice ale țării, însoțite de descărcări electrice și posibile căderi de grindină.
„Deci o vreme caldă, chiar dacă vor mai fi alternanțe, vor fi și pe pe parcursul săptămânii viitoare, cu maxime frecvent peste 20-22 de grade în toate regiunile.
Temperaturile minime vor fi în creștere, de asemenea, și se vor încadra în general între 8 și 15 grade Celsius, valori mai scăzute în zonele depresionare”, a spus Oana Păduraru, meteorolog ANM.