Prognoza meteo, 18 septembrie. Vremea se va răci în toată țara. Nu vor lipsi nici ploile

Prognoza meteo. Sursa foto: Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru duminică, 18 septembrie 2022. Astfel, vremea se va răci în toată țara, dar mai ales în zonele de vest, nord și centru ale teritoriului.

Conform prognozei emise de ANM pentru ziua de 18 septembrie, cerul va fi variabil, prezentând înnorări temporare. Izolat vor fi semnalate și ploi.

Prognoză meteo ANM, 18 septembrie

Vremea se va răci în toată țara, îndeosebi în vest, nord și în centrul țării, iar vântul va prezenta intensificări semnificative mai ales în sud, centru și în zonele montane, acolo unde vitezele vor atinge 55 - 75 km/h, în timp ce pe creste rafalele vor trece de 80 - 100 km/h.

În zonele intracarpatice va ploua temporar, iar cantitățile de precipitații vor depăși, dar doar pe suprafețe mici, chiar și 20 l/mp. În zonele de munte, la peste 1500 m, precipitațiilor vor cădea şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

În restul țării cerul va fi variabil, prezentând unele înnorări și, izolat, chiar ploi. Maximele zilei se vor situa între 12 - 22 de grade Celsius, în vreme ce minimele se vor încadra între 2 - 13 grade, dar vor fi ceva mai ridicate pe litoral.

Vremea în București, 18 septembrie

În capitala țării vremea se va răci în mod accentuat, astfel că vântul va prezenta intensificări puternice, cu viteze la rafală de 55 - 65 km/h, dar va scădea în intensitate înspre seară.

Valorile maxime ale zilei se vor încadra în jurul valorii de 22 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de 9 - 10 grade, mai scăzute în zona periurbană, acolo unde se vor înregistra în jur de 7 grade Celsius.

Prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni (12.09.2022 - 10.10.2022). Temperaturi mai mari vor fi doar în prima săptămâna a intervalului, acestea urmând să scadă și să fie apropiate de cele specifice perioadei. Potrivit ANM, în perioada 12.09.2022 – 10.10.2022 ne vom confrunta cu ploi abundente în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor fi normale.

Săptămâna 12.09.2022 – 19.09.2022

În prima săptămână a intervalului, temperaturile vor fi în majoritatea regiunilor țării apropiate de cele normale pentru această perioadă. Valori mai mari se vor înregistra în regiunile sud-estice, precum Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Temperaturi mai scăzute se vor înregistra în regiunile nord-vestice, precum Maramureș și Crișana.

Cele mai mari abateri ale aerului, față de mediile multianuale, se vor înregistra în Crișana, Banat și în vestul Transilvaniei. Regimul pluviometric va fi semnificativ în toate regiunile, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali.

Săptămâna 19.09.2022 – 26.09.2022

În această săptămână, temperaturile vor fi mai scăzute decât cele specifice în acest interval, pe tot teritoriul României, în special în jumătatea de vest a țării. Și în această săptămână vor fi prezente ploile abundente, în special în regiunile extracarpatice.

Cele mai mari abateri ale temperaturii aerului vor fi în Crișana, Banat, Oltenia și în vestul Transilvaniei. Cele mai mari abateri a cantităților de precipitații vor fi în sudul Munteniei și partial în jumătatea de est a Dobrogei.

Săptămână 26.09.2022 – 03.10.2022

În această săptămână, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice perioadei, în toată țara, cel mai cald fiind în estul extrem al Dobrogei. În ceea ce privește ploile, acestea vor fi deficitare în jumătatea de est a țării, în special în Moldova, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Zonele cele mai afectate de lipsa ploilor vor fi sudul Moldovei și nord-estul Munteniei.

Săptămâna 03.10.2022 – 10.10.2022

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile nordice, adică în nordul Transilvaniei, în Maramureș, Crișana și nordul Moldovei.