Încep să iasă la iveală marii câștigători ai crizei energiei, care a urcat facturile românilor dincolo de pragul de suportabilitate.
Cum deja se bănuia, unul dintre marii câștigători este chiar statul român.
Compania în care statul deține, prin Ministerul Energiei, 82%, Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din țară, și-a bugetat, pentru 2022, un profit net de 2,15 mld. lei, rezultând ao marjă de profit istorică de nu mai puţin de 41%.
Nuclearelectrica a convocat AGA pentru a-i vota bugetul pe 2022.
În bugetul de venituri şi cheltuieli publicat joi seară, compania de stat a dezvăluit şi rezultatele preliminare înregistrate în 2021, anul în care au început scumpirile record din energie: 3,2 mld. lei şi un rezultat net de aproape 1 mld. lei.
Rezultatele financiare complete vor fi publicate pe 24 februarie.
„Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.597 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică ce vor avea loc în 2022, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, menţionează compania.
Pe primul loc în lume
În cazul SNN, capacitatea de producţie este limitată de puterea instalată a celor două reactoare nucleare funcţionale care operează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei precum şi de durata opririi planificate a Unităţii 1 de 53,4 de zile şi de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat.
„Unităţile 1 şi 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitivă se formează în mod liber, concurenţial, prin raportul între cerere şi ofertă.
Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice. Cu toate acestea, pentru anul 2022, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse prin prezentul proiect de BVC, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate”.
Estimarea SNN: Plus 173% faţă de profitul din exploatare bugetat în 2021.
„Principalii factori cu impact semnificativ în determinarea profitului din exploatare, în sensul influenţării veniturilor din exploatare, sunt preţurile estimate de vânzare pentru energia electrică, iar în sensul influenţării cheltuielilor din exploatare, acestea sunt estimate la un nivel suficient necesar realizării activităţii societăţii, în condiţii de asigurare a securităţii nucleare şi a menţinerii unui nivel cert al cantităţii de energie electrică disponibilă pentru onorarea contractelor de vânzare a energiei electrice”, se arată în anunțul Nuclearelectrica.