Profesorul Vlad Nistor: „Tragedia Partidului Național Țărănesc s-ar putea repeta și în cazul PNL. Nu cred că USR va supraviețui acestui mandat” | Puterea cuvântului
- Ileana Ilie Ungureanu
- 20 ianuarie 2017, 00:00
Liberalul Vlad Nistor este convins că reconstrucția politică a PNL-ului, aflat în derivă după scorul mediocru obținut la alegerile parlamentare, trebuie realizată din temelii, și (mai ales) voința membrilor de la baza partidului ar trebui să atârne greu în ceea ce privește direcția pe care trebuie să o urmeze de-acum încolo partidul. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, profesorul mai spune că partidul din care face parte a uitat ce înseamnă dreapta și a îmbrățișat măsurile populiste. Întrebat și despre viitorul USR-ul lui Nicușor Dan, liberalul e convins că nu va supraviețui acestui mandat și nu exclude posibilitatea să aibă aceeași soartă ca și partidul lui Dan Diaconescu
- EVZ: Partidul Național Liberal a suferit, la alegerile din 11 decembrie, cea mai mare înfrângere nu numai din istoria sa, dar și din istoria partidelor postdecembriste. Un asemenea eșec produce într-un partid normal un cutremur devastator. Și totuși, PNL-ul pare să fi intrat într-o liniște totală. Tace și face, sau...?
- Vlad Nistor: În interiorul PNL-ului este acum o foarte agresivă și deja bine conturată campanie electorală, în ideea obținerii leadershipului în partid. Există o sumedenie de grupuri şi grupuscule și toate își propun, întro formă sau alta, reorganizarea partidului, ba unii vorbesc chiar de reconstrucția lui.
- Cum explicați dvs. eșecul PNL la alegeri?
- Vlad Nistor: Din 2014 încoace, PNL a reușit să piardă cam jumătate din electoratul presupus și de vină este managementul partidului. Odată cu retragerea lui Klaus Iohannis din poziţia de preşedinte al PNL, noua conducere nu a mai fost în stare să respecte promisiunea făcută electoratului, să răspundă coerent simpatiei unei bune părţi a societăţii româneşti.
- Cu alte cuvinte, Vasile Blaga și Alina Gorghiu au distrus PNL-ul?
- Vlad Nistor: Ultimul preşedinte legitim al PNL, numit de Congres, a fost Klaus Iohannis. Tot ce a urmat, și mă refer pe partea vechiului PNL, este interimar în exclusivitate. Doamna Gorghiu și majoritatea liderilor locali au fost interimari. Acum avem un interimar la interimat, pentru că Raluca Turcan e președinte interimar, dar fără a înlocui însă un preşedinte votat de Convenţia Naţională.
- Și asta a produs o „ruptură” în PNL?
- Vlad Nistor: Ruptura este în relaţia dintre cei de la vârful PNL şi baza activiştilor partidului, respectiv electoratul tradiţional al PNL. Cei care votau de zeci de ani dreapta liberală s-au văzut în situaţia de a nu mai ieşi la vot. Și sunt mulți, ceea ce explică, printre altele, decalajul atât de mare între PSD şi PNL.
- De unde credeți că vine salvarea PNL?
- Vlad Nistor: Plecând de la ruptura dintre deciziile PNL, politicile de zi cu zi ale partidului şi electoratul tradiţional, orice tentativă de reconstrucţie a PNL nu se poate face astăzi decât ţinând cont de voința membrilor de rând ai partidului.
- Adică în interiorul PNLului nu este democrație și membrii de la baza partidului nu prea au niciun cuvânt de spus?
- Vlad Nistor: Stilul lui Vasile Blaga a contaminat întregul partid - un stil de conducere uneori aproape ameninţător faţă de cei care îndrăzneau să aibă opinii, un stil care nu a făcut deloc bine spiritului democratic tradiţional acestui partid şi s-a văzut asta la alegeri.
- Concret, identificați o greșeală din politica de zi cu zi a conducerii partidului?
- Vlad Nistor: Eu am fost implicat mai degrabă în operaţiunea de comunicare a mesajului acestui partid şi pot să vă spun că, prin tradiţie, acest partid nu avea mesaje violent impuse de conducere şi nu-şi obliga comunicatorii să răspundă la comandă, în şabloane, aşa cum se întâmplase la PDL. La PNL, mesajul era mai liber şi de-aia era și mai atrăgător pentru public.
- Cu ce ar trebui să înceapă reconstrucția PNL? Cu o conducere legitimă?
- Vlad Nistor: Eu nu cred că în clipa aceasta trebuie discutat despre cine va fi viitorul preşedinte al partidului. E complet nerelevant. Singura șansă a acestui partid este aceea de a se reconstitui din temelie. Pentru că încercarea de reorganizare cu aceiași oameni și schimbând doar scaunele în jurul mesei este sortită eșecului. Societatea românească niciodată nu va accepta o asemena ofertă perversă.
„Dacian Cioloș mai rău a făcut PNL-ului decât l-a ajutat”
- Crin Antonescu poate fi colacul de salvare pentru partidul aflat în derivă?
- Vlad Nistor: Întotdeauna a fost o variantă, dar Crin Antonescu a spus un nu hotărât şi aşa rămâne. Mie mi se pare că şi domnul Cioloş e o idee proastă, pentru că a avut o atitudine ezitantă faţă de acest partid în timpul campaniei electorale. Iar aceste ezitări ale domnului Cioloş au fost observate de către electorat şi au făcut mult rău PNL-ului.
- Deci vinovat pentru eșecul PNL în alegeri este și Dacian Cioloș, pentru neimplicarea în campanie?
- Vlad Nistor: Mai rău a făcut decât a ajutat. Da, aceea a fost una dintre greşeli... mai ales că domnul Cioloş nu s-a pronunţat niciodată în favoarea acestui partid. Era favorabil şi USR-ului, şi PNL-ului. Eu nu pot să nu mă gândesc cu durere la posibilitatea ca tragedia Partidului Naţional Ţărănesc să se repete în cazul PNL.
- Există acest pericol?
- Vlad Nistor: Da, şi acest pericol ţine de inconştienţa unora dintre cei care astăzi se află în poziţii importante în PNL.
- Care sunt, pe scurt, soluțiile de salvare a PNL-ului?
- Vlad Nistor: Unu: constituirea rapidă a unui grup de lideri formali al PNL și propunerea unei soluţii comune de reconstrucţie a partidului. Doi: construirea rapidă a unui eşafodaj ideologic minimal în spatele căruia acest partid să îşi propună să funcţioneze în continuare. Și trei: popularizarea primelor două în toate organizaţiile din ţară prin dezbateri directe cu membrii partidului, cu activiştii partidului şi, de ce nu, chiar cu societatea românească.
- Reacțiile societății vor fi cele care vor determina mersul înainte al acestui partid...
- Vlad Nistor: PNL acum trebuie reconstruit. Dacă nu-l reconstruiești astăzi, în următoarele două luni, nu-l mai reconstruiești niciodată pentru că nu mai ai ce reconstrui. Asta e realitatea. Cei care îşi doresc cu sinceritate şi dezinteresat - pentru că politica în favoare personală şi politica de grup este cea care, printre altele, a distrus acest partid -, ca acest partid să supravieţuiască trebuie să se adune şi să declare public că singurul lor scop este supravieţuirea, reconstrucţia şi consolidarea odată reconstruită a PNL-ului.
- Are PNL astfel de oameni?
- Vlad Nistor: Eu am văzut în ultima vreme tendinţe de acest tip, oameni care încearcă.
- Vă rog să-i nominalizați.
- Vlad Nistor: Lucia Varga este un personaj care încearcă să adune fără a avea niciun scop personal. L-aş enumera şi pe Ludovic Orban, chiar dacă a declarat că vrea să și candideze la președinția partidului. Poate fi o soluţie, el este extrem de popular în PNL. Ar mai fi și Nicolae Robu, primarul Timișoarei, Mariana Câmpeanu.
„Singura șansă a PNL-ului este aceea de a se reconstitui din temelii”
- Mai ales din direcția PNL-ului am auzit că este nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice. De ce nu se reîmprospărează? Cine blochează venirea unor oameni noi?
- Eu cred că Alina Gorghiu a înţeles foarte prost ce a recomandat Klaus Iohannis, pe bună dreptate, societăţii româneşti. Reînnoirea clasei politice nu înseamnă aducerea unor personaje fără de merite, cu o singură calitate: că sunt prietenii tăi. Eu cred că președintele se referea la identificarea în interiorul partidelor a unor personaje imaculate, sau cât mai puțin atinse de trecerea prin viaţă în sens negativ, care să aibă şi notorietate şi favorabilitate publică, ori nu asta s-a întîmplat în PNL şi, din acest punct de vedere, să ştiţi că PNL pe care îl cunosc bine e absolut comparabil cu PSD-ul.
- Cum adică e comparabil cu PSD-ul?
- Nu văd diferenţe de mentalitate, de atitudine în establishmentul din vârful PNL față de cel din vârful PSD.
- Adevărul e că politica nu mai este despre stânga, centru, sau dreapta. Nu prea mai există niște delimitări clare...
- Asta e o altă problemă care nu a fost luată în calcul, faptul că acest partid nu mai are ideologie. Partidul acesta nu are o identitate doctrinară, iar inexistenţa unei identităţi doctrinare în acest moment este cea care ne face pe toţi să ne întrebăm cum şi când vom reuşi să dobândim o identitate doctrinară. Asta s-a văzut şi când partidul, din motive diverse, a atacat unele măsuri, care din nefericire nu au fos propuse de PNL, ci de către PSD, dar care erau fundamental liberale.
„USR nu are nici vocație, nici lideri”
- Mulți dintre simpatizanții PNL s-au regăsit în dinamismul, dacă vreți, și ideile USR...
- Poate dinamismul l-am remarcat, că sunt foarte agitaţi, dar ideile USR-ului eu nu am reuşit să le identific.
- Un partid nou, care reușește să intre în Parlament cu peste 8% din voturi, e un competitor serios.
- Sigur că e un competitor serios, dar n-are ideologie, pentru că acolo sunt oameni de la extrema stângă până la extrema dreaptă, de la ortodocși fundamentalişti până la aproape de anarhişti. E un vacarm ideologic fără nicio coerenţă. Am mai văzut experimente de genul acesta. Vă aduc aminte de Parlamentul inaugurat în 2012, când partidul lui Dan Diaconescu a luat peste 12% din voturi și uite că s-a evaporat cu totul. Eu nu cred că USRul va supravieţui acestui mandat. Nu are nici vocaţia şi nici liderii care să-l ajute să se definească, să devină coerent şi să aibă o ideologie.
„Intelectualul intrat în politică are un defect fundamental: se și îndoiește”
- Sunt marginalizați intelectualii în politică?
- Nu sunt marginalizați, sunt aproape excluși. Intelectualul intrat în politică are un defect fundamental: se și îndoiește. Se îndoiește că e bine, se întreabă dacă asta este soluția, încearcă să vadă dacă nu cumva e ceva fundamental greșit acolo, nu e cazul politicienilor.
- Credeți că va reuși reputatul neurochirurg Leon Dănăilă să opereze România pe creier de acolo, din Senat?
- Mie mi se pare întristătoare poziția domnului Dănăilă, pe care îl și cunosc personal pentru că a operat-o pe mama mea cu mulți ani în urmă. E un personaj absolut reputat și semnificativ în meseria sa, dar e destul de evident că este dintrun alt film pentru lumea în care trăiește astăzi. Eu cred că profesorul Dănăilă și-a imaginat că poate să facă ceva, să fie de folos și mai mult oamenilor. Numai că cei care l-au dus acolo l-au cam păcălit, mă tem.
- Cum a fost primul mandat de parlamentar, la Camera Deputaților?
- A fost o experiență. Când am intrat în Parlament, mi-am imaginat, ca și profesorul Dănăilă, că acolo se pot face lucruri cu adevărat miraculoase. Nu s-au putut face, din nefericire, decât pe zone foarte limitate.