– EVZ: Partidul Național Liberal a suferit, la alegerile din 11 decembrie, cea mai mare înfrângere nu numai din istoria sa, dar și din istoria partidelor postdecembriste. Un asemenea eșec produce într-un partid normal un cutremur devastator. Și totuși, PNL-ul pare să fi intrat într-o liniște totală. Tace și face, sau…?

– Vlad Nistor: În interiorul PNL-ului este acum o foarte agresivă și deja bine conturată campanie electorală, în ideea obținerii leadershipului în partid. Există o sumedenie de grupuri şi grupuscule și toate își propun, întro formă sau alta, reorganizarea partidului, ba unii vorbesc chiar de reconstrucția lui.

– Cum explicați dvs. eșecul PNL la alegeri?

– Vlad Nistor: Din 2014 încoace, PNL a reușit să piardă cam jumătate din electoratul presupus și de vină este managementul partidului. Odată cu retragerea lui Klaus Iohannis din poziţia de preşedinte al PNL, noua conducere nu a mai fost în stare să respecte promisiunea făcută electoratului, să răspundă coerent simpatiei unei bune părţi a societăţii româneşti.

– Cu alte cuvinte, Vasile Blaga și Alina Gorghiu au distrus PNL-ul?

– Vlad Nistor: Ultimul preşedinte legitim al PNL, numit de Congres, a fost Klaus Iohannis. Tot ce a urmat, și mă refer pe partea vechiului PNL, este interimar în exclusivitate. Doamna Gorghiu și majoritatea liderilor locali au fost interimari. Acum avem un interimar la interimat, pentru că Raluca Turcan e președinte interimar, dar fără a înlocui însă un preşedinte votat de Convenţia Naţională.

– Și asta a produs o „ruptură” în PNL?

– Vlad Nistor: Ruptura este în relaţia dintre cei de la vârful PNL şi baza activiştilor partidului, respectiv electoratul tradiţional al PNL. Cei care votau de zeci de ani dreapta liberală s-au văzut în situaţia de a nu mai ieşi la vot. Și sunt mulți, ceea ce explică, printre altele, decalajul atât de mare între PSD şi PNL.

– De unde credeți că vine salvarea PNL?

– Vlad Nistor:  Plecând de la ruptura dintre deciziile PNL, politicile de zi cu zi ale partidului şi electoratul tradiţional, orice tentativă de reconstrucţie a PNL nu se poate face astăzi decât ţinând cont de voința membrilor de rând ai partidului.

– Adică în interiorul PNLului nu este democrație și membrii de la baza partidului nu prea au niciun cuvânt de spus?

– Vlad Nistor: Stilul lui Vasile Blaga a contaminat întregul partid – un stil de conducere uneori aproape ameninţător faţă de cei care îndrăzneau să aibă opinii, un stil care nu a făcut deloc bine spiritului democratic tradiţional acestui partid şi s-a văzut asta la alegeri.

– Concret, identificați o greșeală din politica de zi cu zi a conducerii partidului?

– Vlad Nistor: Eu am fost implicat mai degrabă în operaţiunea de comunicare a mesajului acestui partid şi pot să vă spun că, prin tradiţie, acest partid nu avea mesaje violent impuse de conducere şi nu-şi obliga comunicatorii să răspundă la comandă, în şabloane, aşa cum se întâmplase la PDL. La PNL, mesajul era mai liber şi de-aia era și mai atrăgător pentru public.

– Cu ce ar trebui să înceapă reconstrucția PNL? Cu o conducere legitimă?

– Vlad Nistor: Eu nu cred că în clipa aceasta trebuie discutat despre cine va fi viitorul preşedinte al partidului. E complet nerelevant. Singura șansă a acestui partid este aceea de a se reconstitui din temelie. Pentru că încercarea de reorganizare cu aceiași oameni și schimbând doar scaunele în jurul mesei este sortită eșecului. Societatea românească niciodată nu va accepta o asemena ofertă perversă.

„Dacian Cioloș mai rău a făcut PNL-ului decât l-a ajutat”

– Crin Antonescu poate fi colacul de salvare pentru partidul aflat în derivă?

– Vlad Nistor: Întotdeauna a fost o variantă, dar Crin Antonescu a spus un nu hotărât şi aşa rămâne. Mie mi se pare că şi domnul Cioloş e o idee proastă, pentru că a avut o atitudine ezitantă faţă de acest partid în timpul campaniei electorale. Iar aceste ezitări ale domnului Cioloş au fost observate de către electorat şi au făcut mult rău PNL-ului.

– Deci vinovat pentru eșecul PNL în alegeri este și Dacian Cioloș, pentru neimplicarea în campanie?

– Vlad Nistor: Mai rău a făcut decât a ajutat. Da, aceea a fost una dintre greşeli… mai ales că domnul Cioloş nu s-a pronunţat niciodată în favoarea acestui partid. Era favorabil şi USR-ului, şi PNL-ului. Eu nu pot să nu mă gândesc cu durere la posibilitatea ca tragedia Partidului Naţional Ţărănesc să se repete în cazul PNL.

– Există acest pericol?

– Vlad Nistor: Da, şi acest pericol ţine de inconştienţa unora dintre cei care astăzi se află în poziţii importante în PNL.

– Care sunt, pe scurt, soluțiile de salvare a PNL-ului?

– Vlad Nistor: Unu: constituirea rapidă a unui grup de lideri formali al PNL și propunerea unei soluţii comune de reconstrucţie a partidului. Doi: construirea rapidă a unui eşafodaj ideologic minimal în spatele căruia acest partid să îşi propună să funcţioneze în continuare. Și trei: popularizarea primelor două în toate organizaţiile din ţară prin dezbateri directe cu membrii partidului, cu activiştii partidului şi, de ce nu, chiar cu societatea românească.

– Reacțiile societății vor fi cele care vor determina mersul înainte al acestui partid…

– Vlad Nistor: PNL acum trebuie reconstruit. Dacă nu-l reconstruiești astăzi, în următoarele două luni, nu-l mai reconstruiești niciodată pentru că nu mai ai ce reconstrui. Asta e realitatea. Cei care îşi doresc cu sinceritate şi dezinteresat – pentru că politica în favoare personală şi politica de grup este cea care, printre altele, a distrus acest partid -, ca acest partid să supravieţuiască trebuie să se adune şi să declare public că singurul lor scop este supravieţuirea, reconstrucţia şi consolidarea odată reconstruită a PNL-ului.

– Are PNL astfel de oameni?

– Vlad Nistor: Eu am văzut în ultima vreme tendinţe de acest tip, oameni care încearcă.

– Vă rog să-i nominalizați.

– Vlad Nistor: Lucia Varga este un personaj care încearcă să adune fără a avea niciun scop personal. L-aş enumera şi pe Ludovic Orban, chiar dacă a declarat că vrea să și candideze la președinția partidului. Poate fi o soluţie, el este extrem de popular în PNL. Ar mai fi și Nicolae Robu, primarul Timișoarei, Mariana Câmpeanu.

„Singura șansă a PNL-ului este aceea de a se reconstitui din temelii”

– Mai ales din direcția PNL-ului am auzit că este nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice. De ce nu se reîmprospărează? Cine blochează venirea unor oameni noi?

– Eu cred că Alina Gorghiu a înţeles foarte prost ce a recomandat Klaus Iohannis, pe bună dreptate, societăţii româneşti. Reînnoirea clasei politice nu înseamnă aducerea unor personaje fără de merite, cu o singură calitate: că sunt prietenii tăi. Eu cred că președintele se referea la identificarea în interiorul partidelor a unor personaje imaculate, sau cât mai puțin atinse de trecerea prin viaţă în sens negativ, care să aibă şi notorietate şi favorabilitate publică, ori nu asta s-a întîmplat în PNL şi, din acest punct de vedere, să ştiţi că PNL pe care îl cunosc bine e absolut comparabil cu PSD-ul.

– Cum adică e comparabil cu PSD-ul?

– Nu văd diferenţe de mentalitate, de atitudine în establishmentul din vârful PNL față de cel din vârful PSD.

– Adevărul e că politica nu mai este despre stânga, centru, sau dreapta. Nu prea mai există niște delimitări clare…

– Asta e o altă problemă care nu a fost luată în calcul, faptul că acest partid nu mai are ideologie. Partidul acesta nu are o identitate doctrinară, iar inexistenţa unei identităţi doctrinare în acest moment este cea care ne face pe toţi să ne întrebăm cum şi când vom reuşi să dobândim o identitate doctrinară. Asta s-a văzut şi când partidul, din motive diverse, a atacat unele măsuri, care din nefericire nu au fos propuse de PNL, ci de către PSD, dar care erau fundamental liberale.

„USR nu are nici vocație, nici lideri”

– Mulți dintre simpatizanții PNL s-au regăsit în dinamismul, dacă vreți, și ideile USR…

– Poate dinamismul l-am remarcat, că sunt foarte agitaţi, dar ideile USR-ului eu nu am reuşit să le identific.

– Un partid nou, care reușește să intre în Parlament cu peste 8% din voturi, e un competitor serios.

– Sigur că e un competitor serios, dar n-are ideologie, pentru că acolo sunt oameni de la extrema stângă până la extrema dreaptă, de la ortodocși fundamentalişti până la aproape de anarhişti. E un vacarm ideologic fără nicio coerenţă. Am mai văzut experimente de genul acesta. Vă aduc aminte de Parlamentul inaugurat în 2012, când partidul lui Dan Diaconescu a luat peste 12% din voturi și uite că s-a evaporat cu totul. Eu nu cred că USRul va supravieţui acestui mandat. Nu are nici vocaţia şi nici liderii care să-l ajute să se definească, să devină coerent şi să aibă o ideologie.„Intelectualul intrat în politică are un defect fundamental: se și îndoiește”

– Sunt marginalizați intelectualii în politică?

– Nu sunt marginalizați, sunt aproape excluși. Intelectualul intrat în politică are un defect fundamental: se și îndoiește. Se îndoiește că e bine, se întreabă dacă asta este soluția, încearcă să vadă dacă nu cumva e ceva fundamental greșit acolo, nu e cazul politicienilor.

– Credeți că va reuși reputatul neurochirurg Leon Dănăilă să opereze România pe creier de acolo, din Senat?

– Mie mi se pare întristătoare poziția domnului Dănăilă, pe care îl și cunosc personal pentru că a operat-o pe mama mea cu mulți ani în urmă. E un personaj absolut reputat și semnificativ în meseria sa, dar e destul de evident că este dintrun alt film pentru lumea în care trăiește astăzi. Eu cred că profesorul Dănăilă și-a imaginat că poate să facă ceva, să fie de folos și mai mult oamenilor. Numai că cei care l-au dus acolo l-au cam păcălit, mă tem.

– Cum a fost primul mandat de parlamentar, la Camera Deputaților?

– A fost o experiență. Când am intrat în Parlament, mi-am imaginat, ca și profesorul Dănăilă, că acolo se pot face lucruri cu adevărat miraculoase. Nu s-au putut face, din nefericire, decât pe zone foarte limitate.