Academicianul Aurelian Gulea din Chișinău, inventatorul moleculei anticancer: Fără investiții, rămânem la nivel de eprubetă

Academicianul Aurelian Gulea din Chișinău, inventatorul moleculei anticancer: Fără investiții, rămânem la nivel de eprubetă

Savantul Aurelian Gulea, care a inventat molecula anticancer, în laboratorul Universității de Stat din Moldova, este nevoit să-și ofere invențiile în străinătate.

Profesorul universitar Aurelian Gulea,  savant de renume mondial, este una dintre personalitățile faimoase ale Republicii Moldova în lume, ajuns în peste 20 de topuri internaționale de mare prestigiu pentru invenții. Deși a avut numeroase invitații de a lucra în marile centre academice din Franța, Canada și Elveția, a rămas fidel Universității de Stat din Moldova (USM). Se simte bine acasă și nu dorește să emigreze. Este preocupat de viitorul școlii noastre de cercetare, în condițiile exodului de neoprit al inteligenței națiunii.

Este academician, doctor habilitat, șef al Laboratorului „Materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică” din cadrul USM care, în anul 2016, a fost desemnat drept Centru de Excelență în Cercetare,  în urma unui concurs al Programului  de Cercetare și Inovare al UE ORIZONT 2020. Aurelian Gulea a fost membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă și Dezvoltare Tehnologica al Academiei de Ştiințe din Moldova.

La Facultatea de Chimie a USM, Aurelian Gulea a fondat specialitatea chimie biofarmaceutică, unde formează specialiști competitivi, care să dezvolte industria farmaceutică din Republica Moldova. Până la războiul ruso-ucrainean, Domnia Sa nu-și pierdea speranța că studenții buni vor rămâne acasă. Totuși, continuă să creadă în forța acelor tineri, care deși nu sunt remunerați ca semenii lor de peste hotare, preferă să muncească în țară, unde, întâi de toate, se bucură de satisfacție morală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mii de pacienți oncologici, în așteptarea unui preparat de sute de ori mai puțin toxic decât medicamentele folosite

După ce a descoperit molecula anticancer în laboratorul USM, este monitorizat de mass-media la fiecare nou rezultat privind unul dintre cele mai așteptate preparate din partea miilor de pacienți afectați de respectiva maladie. La Institutul Oncologic din Republica Moldova, savantul își continuă cercetările preclinice și clinice, pentru ca preparatul inventat să fie propus ca medicament în spitalele oncologice.

Profesorul universitar Aurelian Gulea

Profesorul universitar Aurelian Gulea

„Prin 2006, eram la o stagiune în Canada, în Centrul de Cercetări Oncologice de la Universitatea „Laval”, unde am descoperit formula unui preparat mult mai activ decât cisplatina, o altă moleculă anticancer și de sute de ori mai puțin toxic, practic, fără reacții adverse.”

Deşi desfășoară proiecte revoluţionare, ce ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, acestea încă nu ajung pe piața de consum a acesteia, din cauza lipsei de finanțare. Împreună cu colegii săi, Aurelian Gulea este nevoit să-și ofere invențiile în străinătate. În special, SUA se arată deosebit de interesate de realizările savanților noștri, fiind partenere fidele în acest sens, în contextul participărilor la saloanele de inventică de acolo.

Profesorul universitar Aurelian Gulea: „Fără investiții, rămânem la nivel de eprubetă”

”Cercetările noastre de nivel de laborator nu sunt suficiente. Fără investiții, rămânem la nivel de eprubetă. Este vorba, în special, de sănătate, despre lupta cu maladiile secolului. Prin urmare problema e globală și necesită cercetări pe măsură atât la nivel național, cât și internațional”, mărturisește Aurelian Gulea.

Timp de aproape trei decenii, profesorul Aurelian Gulea a fost coordonator naţional şi membru al Juriului Internaţional al Salonului Mondial EUREKA de inovaţii, cercetări şi noi tehnologii de la Bruxelles.  De 26 de ani, este coordonator național și unul dintre membrii juriului Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, format din 85 de personalități din toată lumea. În anul 2023, a obținut Marele Premiu pentru toate invențiile sale, la acest for de prestigiu mondial din Elveția.

Aurelian Gulea este autor a peste 1400 de publicații. Deține o serie de ordine internaționale de inventator remarcabil, este laureat al premiilor și deținător a 2 medalii de aur OMPI, (Geneva 2004, 2007). A fost decorat cu peste 200 medalii de aur, argint și bronz la Saloanele Mondiale de Inovații, Cercetări și Transfer Tehnologic de la Bruxelles, Geneva, Pitsburgh, Seul (KIPA), Seul (KIWIE) etc., etc., se arată în bibliografia savantului.

A fost distins și cu  Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”, pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării, pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu consistent de peste 120 de brevete în domeniile chimiei coordinative, medicinei, chimiei biofarmaceutice etc.

În parteneriat cu instituții occidentale

 Desfășoară cercetări anticancer în laboratoarele Universității „Laval” din Québec, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Colaborează, de asemenea, cu Universitatea din București, Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Academicianul Aurelian Gulea este implicat, de asemenea, în proiecte cu Universitatea „Lille 2”, Universitatea „Versailles”, Institutul „Lavoisier” din Paris. Desfășoară ample studii RMN la presiuni înalte în cadrul Școlii Federale Politehnica de la Lousanne. În ultimii 6 ani, Aurelian Gulea a publicat circa 100 de lucrări științifice, în Republica Moldova și peste hotare. Este autor a 20 monografii și manuale, cărți în franceză și engleză, la Editura Academiei Române și peste hotare.