Vă răspunde prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Alina Tamaş: Pot să-i dau socată copilului meu de 2 ani? Ce calităţi are aceasta? Poate fi considerată o băutură răcoritoare? Depinde cum preparaţi socata. Dacă o pregătiţi clasic, trebuie făcută cu apă de bună calitate, care poate fi fiartă şi răcită, cu zahăr sau miere, pentru că altfel nu fermentează. Pentru 10 litri de socată se pun în jur de 3-4 flori, însă nu soc cules de pe marginea drumului, ci dintr-o zonă nepoluată. În plus, se mai adaugă sucul de la o lămâie, o nucă de drojdie şi se lasă la limpezit.
În privinţa copilului, nu vă recomand să-i daţi să bea un astfel de produs pentru că în urma fermentării se generează şi alcool.
Cu boabele de scoc bine coapte se poate prepara şi o dulceaţă foarte bună, pe care copilul o poate mânca fără probleme. Dorin Lazăr: Am cumpărat de curând de la patiserie o merdenea pe care nu am putut s-o mănânc în totalitate. Am pus-o în geantă şi, când se răcise, a devenit extrem de uleioasă şi avea un gust total schimbat. Ce uleiuri se pun în merdenele? Sunt periculoase? Uneori, merdenelele sunt preparate din aluaturi congelate şi conţin foarte mulţi emulgatori şi margarină, componente extrem de dăunătoare pentru sănătate.
Alteori, aluatul este făcut chiar în acea patiserie, iar la preparare se folosesc uleiuri de foarte proastă calitate, care în prealabil au fost utilizate la prăjit.
Vă sfătuiesc să nu mai consumaţi astfel de produse. Încercaţi mai degrabă biscuiţii integrali, pe care îi puteţi găsi la supermarket. Aceştia au fibre, unt şi sunt hrănitori.