Profesorul care l-a deconspirat pe Andrei Marga a acționat ca un bun cetățean

Profesorul care l-a deconspirat pe Andrei Marga a acționat ca un bun cetățean

Fostul ministru al Educației, Andrei Marga, l-a dat în judecată pe dascălul clujean Costel Sârbu, după ce acesta din urmă a dezvăluit într-un interviu în „Evenimentul zilei” că a fost informator al fostei Securități. Magistrații i-au dat câștig de cauză clujeanului.

Profesorul universitar clujean Costel Sârbu, care l-a deconspirat pe Andrei Marga ca fiind agent al fostei Securităţi, fiind sursă a Serviciului de Contraspionaj, a acţionat ca un bun cetăţean în momentul în care a fost de acord să acorde „Evenimentului zilei” un interviu pe aceastătemă,susțin judecătorii. „Pârâtul Sârbu Costel a acționat într-un context de interes major pentru societatea românească, sensibilă, sub aspectul analizat, la calitățile persoanelor ce exercită funcții publice, acestea putând fi supuse unor critici de un nivel mai ridicat decât persoanele care nu se implică în viaţa publică”, motivează judecătorul Elena Maria Sima, de la Judecătoria Baia Mare, sentinţa prin care Marga a pierdut procesul pe care i l-a intentat lui Costel Sârbu.

De asemenea, magistratul mai constată că profesorul Sârbu „a manifestat bună credință, prezentându- se la fiecare termen de judecată şi propunând probe în susţinerea afirmaţiilor sale care, deşi s-au dovedit a nu fi suficiente pentru a demonstra că aserţiunile făcute sunt reale în totalitate, au fost suficiente pentru a constitui baza factuală a acestora”, se mai arată în sentinţă.

„Racolat prin intermediul soției”

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Costel Sârbu a declarat că a citit cu mare atenţie sentinţa Judecătoriei Baia Mare şi că a observat că aceasta nu face referire directă la probele pe care le consideră „zdrobitoare”, care se află la dosar. „Aceste probe dovedesc indubitabil că Andrei Marga a fost racolat de Securitate şi de un serviciu de informaţii străin. La dosar au fost depuse mai multe documente din arhiva CNSAS care demonstrează colaborarea foarte largă a lui Andrei Marga cu Securitatea. Mai este un raport întocmit de un adjunct al unui şef din Securitate, care arată că Marga a fost racolat, prin intermediul soţiei, de un serviciu străin”, spune profesorul Sârbu. În două dintre aceste probe, şi anume un plan de măsuri întocmit de şeful Securităţii Cluj, din anul 1978, generalul maior Constantin Ioana, şi un alt document întocmit în cazul unui profesor din Statele Unite, Katherine Verdery, se vorbeşte în clar că Andrei Marga a fost racolat de Serviciul 3 de Contraspionaj din cadrul Securităţii Cluj. „În luna august a.c. a fost recrutat ca informator legătura lui «Werner » Marga Andrei, fost bursier Humbold, care urmează a primi sarcini concrete pe lângă Obiectiv”, se arată în raportul întocmit de generalul Ioana. În al doilea document, care provine dintr-un dosar de urmărire informativă deschis pe numele lui Katherine Verdery, se arată că „Marga Andrei - lector universitar la catedra de filozofie. Este sursă a serviciului 3 folosită în caz”.

Sârbu îl va da pe Marga în judecată

Împotriva procesului de la Baia Mare, susține profesorul Sârbu, Andrei Marga nu a depus apel. După ce a fost plimbat mai bine de doi ani prin instanțele de judecată, Costel Sârbu a declarat că îl va da în judecată pe Marga, pentru calomnie în formă continuată. „A spus despre mine, pe blogul lui, că am fost angajat ilegal la Universitate. După ce am stat de vorbă cu angajații direcției de resurse umane din cadrul UBB, Marga a șters cele două postări, pe care eu le-am salvat”, spune Sârbu. În cadrul procesului de la Baia Mare, Costel Sârbu a adus probe în favoarea lui la toate capetele de acuzare care au fost invocate de Andrei Marga. A spus despre Marga că avea trei nume de cod și a adus în apărare sentința Curții de Apel București, unde se face vorbire de cele trei nume de cod. Profesorul Sârbu a mai spus că Marga scria notele informative și a adus în apărare chiar notele scrise de acesta. Andrei Marga nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctual de vedere.