Profesorul care a renunțat la catedră pentru a-și deschide propria afacere. Câștigurile sale sunt de peste 36 de milioane de euro

Profesorul care a renunțat la catedră pentru a-și deschide propria afacere. Câștigurile sale sunt de peste 36 de milioane de euro

Andrei Cruceru este un fost profesor care a renunțat la cursurile în fața studenților de la Universitatea Politehnică din București pentru a-și deschide o afacere. CEO-ul Metaminds a explicat de ce a luat această decizie, dar și care a fost drumul său spre succes, compania sa fiind una dintre cele mai cunoscte în domeniul IT.

Andrei Cruceru este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi al Facultăţii de Economie Generală din cadrul ASE. De asemenea, el deţine o diplomă de masterat în biofizică. Înainte de a deține propria companie, Cruceru a fost asistent universitar la Universitatea Politehnica din Bucureşti, catedra de Fizică. Omul de afaceri a predat patru ani la această facultate. Ulterior, a luat o decizie drastică. A renunțat la profesia de cadru didactic și și-a deschis propria afaceri în anul 2015. Este vorba de Nova, Tech Integrated Solution, actuala Metaminds.

CEO-ul Metamind a decis că înainte de a-și deschide propria afacere s-a gândit la resursa umană de care va avea nevoie. De asemenea, Cruceru a subliniat că nicio idee de afacere nu poate avea succes dacă nu se ia în calcul și factorul uman. Compania Metamins activează în domeniul tehnologiei informației cu accent pe securitatea cibernetică. Cruceru a spus că multe persoane consideră acest domeniu ca fiind unul „foarte abstract”.

Compania fostului profesor a ajuns în primii cinci ani de la înființare la o cifră de afaceri de 156 de milioane de lei, fiind inclusă în clasamentul celor mai performante 1.000 companii din Europa  din punct de vedere al ritmului de creștere. Acest lucru s-a întâmplat pentru doi ani consecutivi, 2020 și 2021. Echipa Metaminds include 40 de angajați, iar principalii clienți sunt atât din sectorul public, cât și privat. Ultimele date arată că cifra de afaceri la finalul anului 2022 era de peste 36 milioane euro, cu +84% față de 2021. Compania a înregistrat și un profit net în creștere, care depășește 1,7 milioane euro. Cei mai mulți dintre ei provin din industria financiar-bancară, utilităţi, energie şi telecomunicaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă foto: Business Magazin

Cu ce dificultăți s-a confruntat Andrei Cruceru la începutul afacerii sale

Andrei Cruceru a explicat că s-a întâlnit cu o mulțime de provocări atunci când și-a lansat afacerea. Pe această listă se află:

  • găsirea unor soluţii viabile care să poată fi implementate pe sisteme/infrastructuri nu întotdeauna aduse la zi,
  • atragerea de resurse umane,
  • creşterea vulnerabilităţilor, provocată de apariţia unor noi suprafeţe de atacuri cibernetice odată cu introducerea muncii de la distanţă şi o mai mare accesare a soluţiilor de tip cloud,
  • creşterea, diversificarea şi sofisticarea metodelor de atac cibernetic la adresa organizaţiilor, dar şi întârzierile de livrare de la furnizori, provocate de criza lanţurilor de aprovizionare la nivel global.

CEO-ul Metaminds a accentuat că țara noastră se numără printre cele mai slabe state din UE în ceea ce privește modul în care tehnologia este dezvoltată. De asemenea, Cruceru susține că sistemul public are nevoie de proiecte de amploare pentru ca infrastructura digitală și sistemele de comunicare asociate să fie dezvoltate. Fostul profesor a subliniat că în sistemul educațional, medical sau cultural există mai multe lacune privind posibilitatea instituțiilor de a interacționa digital cu cetățenii.

„Este suficient să ne uităm la raportul DESI (indicele economiei şi societăţii digitale – n. red.) al Comisiei Europene de la finalul lui 2021 ca să vedem că România este pe ultimul loc, sub valorile din 2020, în ceea ce priveşte indicatorii de bază la nivel de progres digital: capital uman, conectivitate, integrarea tehnologiilor digitale, servicii publice digitalizate. Mi-aş dori ca autorităţile responsabile să gestioneze deblocarea acestei situaţii, să fie conştiente de urgenţa cu care se impun măsuri. Devine un fenomen agravant, pentru că factorul de competitivitate economică al unei ţări este direct proporţional cu nivelul său de evoluţie digitală”, a spus Andrei Cruceru.

Drumul de la stat la privat

Fostul profesor a dezvăluit că deschiderea unei afaceri a fost cea mai bună variantă pentru el atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Cruceru a renunțat la catedra de Fizică de la Universitatea Politehnică la începutul anului 2001 și s-a îndreptat către sectorul IT, unde a lucrat timp de 13 ani în departamentele de vânzări ale marilor companii IBM România şi HP România. A renunțat la această slujbă pentru funcţia de director de vânzări în sectorul public la integratorul de soluţii IT Asesoft Technologies. În cele din urmă, Cruceru și-a dat seama că își poate deschide propria afacere și să fie propriul său șef.

„Am dobândit o înţelegere mult îmbogăţită a industriei, dar, în primul rând, această schimbare de paradigmă mi-a oferit ocazia să descopăr la un nivel mult mai subtil şi mai direct nevoile clienţilor şi mecanismele de funcţionare ale domeniului. Aşa a început povestea Nova Tech Integrated Solution, pe care am început să o dezvolt alături de un nucleu format din patru oameni cu care lucrasem de-a lungul timpului.”, a mai spus omul de afaceri. Cruceru a mai adăugat că se așteaptă ca cifra de afaceri să crească cu cel puțin 20% deoarece piața locală este foarte volatilă și destul de dependentă de blocajele din politicile publice.

Fostul profesor a mărturisit că niciodată nu s-a gândit să își vândă afacerea. De asemenea, el speră că Metamind să ajungă una dintree cele mai importante companii din doneiul IT. „Însă pot spune că mi-aş dori ca Metaminds să îşi consolideze reputaţia şi să rămână una dintre cele mai importante şi respectate companii în domeniul integrării soluţiilor de securitate cibernetică şi a arhitecturilor complexe din domeniul IT”, a mai spus Andrei Cruceru pentru Bussines Magazin.