Profesorii șpăgari de la Medicină aveau slăbiciune pentru bijuterii de aur

Profesorii șpăgari de la Medicină aveau slăbiciune pentru bijuterii de aur

Cadrele universitare vindeau nota de trecere la examene cu 50 și 100 de euro. Mita era dată de studenți în birou sau în mașină

Lovitură puternică primită de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC ) din cadrul Parchetului General au făcut, ieri, percheziții în birourile și la domiciliile mai multor cadre didactice de la UMF, într- un dosar în care sunt suspectaţi că ar fi luat mită de la studenţi pentru ca aceştia să promoveze examenele. Optzeci de persoane, profesori și studenți, au fost aduse cu mandat la audieri.

Percheziții la „Moașe”

Anchetatorii spun că este vorba de condiţionarea promovării examenelor, de primirea unor sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de euro. Este vorba de Facultățile de Medicină Generală, Dentară și de Moașe și Asistență Medicală. Percheziţiile au vizat și sediile Spitalului Judeţean de Urgență Craiova, şi sediul Direcţiei de Sănătate Publică.

FOTO: Ofițerii DGA, în momentul descinderilor FOTO: DGA

Potrivit unor surse judiciare, în locuinţa unui profesor s-au găsit 11.000 de lei, iar la altul 6.500 de lei. Printre suspecți se numără opt profesori – unul dintre aceștia este șef de secție la spital - și nouă studenți. Anchetatorii au ca probe denunţuri ale unor studenţi, filaje şi interceptări. Unii dintre studenții plăteau direct sau făceau chetă pentru mită, pentru a trece examenul.

Soț de judecătoare

Surse apropiate anchetei spun că printre universitarii vizaţi se numără și soțul unei judecătoare de la Tribunalul Dolj. Pe întreg parcursul zilei de ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au venit studenți, unul câte unul, unii dintre ei asistați de avocați.

Podoabe în pungi de cadou

Potrivit unor surse judiciare, procurorii SUPC au descoperit la percheziții, acasă la cadrele universitare, zeci de bijuterii de aur. Doar la o singură profesoară au fost găsite 100 de bijuterii. În unele cazuri, podoabele de aur au fost găsite în pungi pentru cadouri, nu apucaseră se le deschidă. „Se știa, în Universitate, că profesorii preferă obiectele de aur scumpe”, spun sursele citate.

Ancheta în acest caz este coordonată de procurorul SUPC Denisa Cristodor, iar la anchetă au colaborat ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) și SRI - Dolj. Cristodor este unul dintre anchetatorii care a făcut mai multe dosare de corupție universitară: „Cazul UMF București”- i-a trimis în judecată pe directorii administrativ și tehnic, „Șpagă la ASE” - l-a trimis în judecată pe fostul prodecan al Facultății de Finanțe-Bănci, condamnat la 6 ani de închisoare, și al „Mitei pentru diplome de licență” de la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad.